Sedmi Bezbednosni seminar za mlade lidere

ISAC fond organizovao je sedmi Bezbednosni seminar za mlade lidere u Hotelu Vila Breg u Vršcu, u periodu od 12. do 15. oktobra 2021. godine.

Imali smo čast da ovogodišnji seminar otvori ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David koja je u odličnoj prezentaciji govorila o spoljnoj politici zasnovanoj na vrednostima. Kako to izgleda u teoriji a kako u praksi na primeru Švedske, zemlje koja je za 100 godina došla od ekstremnog siromaštva i gladi do jedne od najpoželjnijih zemalja za život.

Prvog dana dr Katarina Štrbac govorila je o bezbednosnim pretnjama 21. veka (terorizmu, siromaštvu, pandemiji, klimatskim promenama) i posledicama i izazovima koje iz njih proizilaze, nakon čega je pomogla učesnicima da оdrede šta su za njih najvažnije političke, vojne, ekonomske, socijetalne i pretnje po bezbednost životne sredine.

Drugog dana seminara govorili smo o Zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici  Evropske unije sa dr Vladimirom Ateljevićem, bivšim članom pregovaračkog tima za pristupanja Srbije Evropskoj uniji, a neka od pitanja i tema bila su: da li je Evropska unija globalni akter, evropska vojska – mit ili realnost, da li EU funkcioniše po principu tri musketara „svi za jednog jedan za sve“. Nakon toga učesnici su u simulaciji procesa usaglašavanja Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama EU mogli da vide kako ovaj proces izgleda u praksi. O sajber bezbednosti, izazovima, pretnjama i mogućnostima u ovoj oblasti sa učesnicima je razgovarao stručnjak o sajber bezbednosti, Adel Abusara.

Poslednjeg dana bivši državni sekretar Saša Mirković je govorio o medijskoj sceni u Srbiji, trenutnim izazovima i nazadovanju po pitanju medijskih sloboda. Svetlana Stefanović je tradicionalno polaznicima predstavila kako treba da izgleda dobar CV i kako koncipirati motivaciono pismo. Takođe, ove godine govorila je i na temu liderstva, karakteristika i vrednosti lidera/liderke, kako komuniciramo i kroz zanimljivu diskusiju i simulaciju podstakla polaznike seminara na razmišljanje i uključivanje.

Učesnici su pokazali veliko interesovanje za teme kroz aktivno učestvovanje u svim aktivnostima. Ove godine smo imali sjajnih 14 polaznika iz raznih oblasti, uključujući studente sa Fakulteta političkih nauka, bezbednosti i Pravnog fakulteta, mlade profesionalce iz civilnog sektora, novinarstva i akademskih instituta, kao i političke aktiviste.

Hvala svima na velikom doprinosu i divnoj saradnji!

Slike sa seminara biće dostupne na našoj fejsbuk stranici.