PANEL DISKUSIJA: Referendum o nezavisnosti – Dan posle

22. maj, 2006

PATRICK ROCK – GOST ISAC FONDA

Sa željom da doprinese bogatoj i konstruktivnoj javnoj raspravi o budućim odnosima Srbije i Crne Gore u post referendumskim okolnostima, kao i smirivanju potencijalnih tenzija u obe države, bivše članice državne zajednice, ISAC fond je organizovao panel diskusiju pod naslovom „Referendum o nezavisnosti – Dan posle“, 22. maja 2006., u Beogradskom Medija centru.

Učesnici panel diskusije, čiji je moderator bio predsednik ISAC fonda, gospodin Pavle Janković, bili su  gospodin Patrick Rock, član kabineta bivšeg Komesara EU za spoljne poslove, i gospođa Milica Delević-Đilas, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.
Gospodin Rock, koji trenutno radi kao konsultant za javne poslove u Londonu, bio je glavni arhitekta pristupa tzv. “dvostrukog koloseka“ za evropsku integraciju Srbije-Crne Gore, politike prethodne Evropske komisije, koja je omogućila zasebne pregovore Srbije i Crne Gore o pridruživanju,u pitanjima koje se tiču njihovih zasebnih prerogativa, na taj način otklanjajući pat poziciju u procesu integracije Državne zajednice. Gđa Delević-Đilas bila je šef kancelarije Državne zajednice za pridruživanje Evropskoj uniji u vreme kada je usvojen pristup “dvostrukog koloseka“.

Rock i Delević-Đilas su bili među prvima koji su ukazali na „prisutnu disfunkcionalnost“ Državne zajednice – koja je određena osnivačkim aktima: Beogradskim sporazumom i Ustavnom poveljom – priznajući prepreku unutar same strukture, umesto mehanizama koji omogućavaju „najbrži put“ za Evropu.

Nakon prezentacije usledila je diskusija sa analitičarima, novinarima i ostalim gostima.

PREUZETI TEKST