Nova publikacija ISAC fonda „Srbija i NATO: Partnerstvo za mir“

Zadovoljstvo nam je da predstavimo novu publikaciju ISAC fonda „Srbija i NATO: Partnerstvo za mir“.

Kako je Severnoatlantska alijansa (NATO) nastavila da se širi na području jugoistočne Evrope, Srbija je danas gotovo u potpunosti okružena njenim članicama. Nakon što je Crna Gora ušla u članstvo 2017. godine, van granica Alijanse ostale su još Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina. Nakon uspešne promene imena, očekuje se da će Severna Makedonija tokom 2019. stupiti u punopravno članstvo, dok Bosna i Hercegovina treba da pokrene Akcioni plan za članstvo (MAP).

U ovakvom geostrateškom položaju, Srbija je, uprkos svim izazovima, upućena na saradnju sa NATO kako bi ostvarila svoje primarne bezbednosne interese. Srbija je član NATO programa Partnerstvo za mir od 2007. godine, a ovaj aktivan program saradnje unapređen je 2015. kroz Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP), što je najviši oblik saradnje dostupan državama nečlanicama. Ova saradnja značajno je opterećena otvorenim pitanjem Kosova, ali i pitanjem bombardovanja 1999. godine.

Cilj ove publikacije jeste da doprinese boljem upoznavanju građana Srbije sa funkcionisanjem i ciljevima NATO i angažovanjem ove političko-vojne organizacije na prostoru Evrope, kao i sa modalitetima njene saradnje sa Srbijom, odnosno drugim partnerskim državama.

Želeli bismo da se zahvalimo Ambasadi Kanade u Srbiji za podršku za objavljivanje ovog vodiča.