Kurs „Pravo u oružanim sukobima“

Beograd, 16. mart – 27. mart 2009. godine

Kurs „Pravu u oružanim sukobima“, biće po peti put održan u Beogradu, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, a uz podršku vlade Holandije i tehničku podršku ISAC fonda. Kurs se održava po programu Međunarodnog Instituta za Humanitarno pravo iz San Rema.

Kurs traje dve nedelje, u periodu od 16. marta – 27. marta 2009. godine, а predavanja će se održavati u Centru za mirovne operacije Vojske Srbije.

Pored predstavnika Vojske Srbije, kao učesnici kursa pozvani su oficiri iz sledećih zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Republike Češke, Makedonije, Mađarske, Crne Gore, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Turske.

Cilj kursa je da znanja iz oblasti prava u oružanim sukobima proširi i upozna učesnike sa aktuelnim trendovima u primeni ovog specifičnog skupa zakonа, sporazuma i pravila naročito u oblastima kao što su opšta pitanja iz oblasti Međunarodnog humanitarnog prava i osnovne poslove Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta, posebne delove iz tematike međunarodnog humanitarnog prava, a koji se odnose na sledeća pitanja: Ograničenja vezana za upotrebu oružja; teme koje se odnose na mirovne operacije, operacije sprovođenja i operacije održavanja mira; pitanja koja se tiču pravila ratovanja u različitim ambijentima ratovanja, kao i pitanja krivične odgovornosti za povredu prava iz korpusa Prava u ratnim sukobima i sl.

Ovaj kurs „Pravo u oružanim sukobima“, na kome su učestvovali predstavnici iz Makedonije, Turske i Republike Srbije, uspešno je završen 27. marta 2009. godine