Kanada će pomoći održavanje 8. Školu reforme sektora bezbednosti u Srbiji


Kanadska ambasada u Beogradu je pristala da pomogne održavanje 8. Škole reforme sektora bezbednosti, koja će se održati od 23-27. oktobra 2006. u Beogradu. Podrška će biti realizovana preko Kanada fonda, a Ambasada Kanade će pružiti podršku ISAC fondu tako što će dovesti dva kanadska eksperta koji će svoje znanje iz specifičnih oblasti preneti na polaznike Škole.

Prilikom potpisivanja sporazuma u Kanadskoj ambasadi, u petak 4. avgusta 2006. godine, Njegova Ekselencija Robert McDougall – Ambasador Kanade, i gospodin Pavle Janković – Predsednik ISAC fonda, izrazili su obostrano zadovoljstvo dogovorenim programom. Prema rečima ambasadora McDougalla, projekat Škole je upravo vrsta projekta kroz koji Kanada može najbolje da pomogne inicijative civilnog društva za reformu sektora bezbednosti. Iskazujući svoju zahvalnost podršci Kanade, gospodin Janković je objasnio da je jedan od najvažnijih zadataka u bliskoj budućnosti, razvoj zvaničnog specijalističkog obrazovanja, koji bi zauzvrat pružio neophodnu osnovu za mnoge druge sadržaje i preduzimanje daljih koraka u procesu reforme sektora bezbednosti. Predstojeća Škola, petodnevni intenzivni obrazovni program za mlade lidere, profesionalce i službenike iz oblasti bezbednosti, predstavljaće jednu od najznačajnijih obrazovnih inicijativa za reformu sektora bezbednosti u Srbiji.

Prva škola reforme sektora bezbednosti implementirana je od strane Centra za proučavanje odbrane i bezbednosti (CEPROB) u proleće 2003. Ovaj obrazovni program predstavlja osnovu na kojoj ISAC fond planira da proširi polje delovanja tako što će ponuditi specijalizovane obrazovne kurseve. Cilj ovih kurseva biće da omogući polaznicima uključenje u detaljna istraživanja određenih oblasti sektora bezbednosti i procesa njegove reforme kroz radionice – simulacije – koje se sastoje od igranja zadatih uloga zasnovanih na unapred pripremljenom scenariju.
Prethodne škole bile su organizovane uz velikodušnu pomoć i donacije norveškog Ministarstva spoljnih poslova, Britanske ambasade u Beogradu, Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Odeljenja za javnu diplomatiju NATO i Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope (finansiran od strane Nemačke), danskog Ministarstva odbrane, Ambasade Kraljevine Danske u Beogradu, finskog Ministarstva spoljnih poslova i Finske ambasade u Beogradu i češkog Ministarstva spoljnih poslova i Češke ambasade u Beogradu. ISAC Fond izražava svoju zahvalnost Kanadskoj ambasadi u Beogradu što je omogućila održavanje 8. škole.

Osnovni ciljevi škole:
Aktivnosti škole osmišljene su da doprinesu:

  • Pažljivo usmerenom prenosu kvalitetnog znanja i relevantnog iskustva na odabrane ciljne grupe, sa namerom da pomognu profesionalcima da prošire svoja znanja i da im pruže mogućnost da uvežbaju naučene veštine kroz radionice, u okruženju ljudi sličnog nivoa znanja.
  • Uvođenju budućih civilnih eksperata u pitanja i koncepte procesa reforme i proširivanju znanja profesionalca iz oblasti sektora bezbednosti.
  • Uspostavljanju informisane, kompetentne i odlučne bezbednosne zajednice u Srbiji.
  • Ukazivanju na hitnost i neophodnost reforme sektora bezbednosti u Srbiji.
  • Smanjivanju neobaveštenosti javnosti i nedostatka interesovanja za reformu sektora bezbednosti i za uspostavljanje demokratske kontrole oružanih snaga u Srbiji, tako što će ponuditi ozbiljan i odgovoran obrazovni pristup ovim pitanjima.
  • Javnom promovisanju potrebe za demokratskom kontrolom oružanih snaga i naročito Vojske Srbije, tako što će se posvetiti pitanjima sistema kolektivne bezbednosti i njihovom značaju za bezbednost, kao i preduzimanju procesa reforme sektora bezbednosti u Srbiji.
  • Predstavljanju kursa integracije zemlje u sisteme kolektivne odbrane i bezbednosti putem saradnje, prevashodno u okviru Evro-Atlantskih struktura – Partnerstva za mir i NATO.