Još jedan Bezbednosni seminar za mlade lidere je uspešno završen

Seminar je organizovan u hotelu Vila breg, u Vršcu u periodu od 8. do 11. oktobra 2019. godine. Već pet godina ovaj seminar okuplja preko 20-oro mladih lidera zainteresovanih da saznaju više o savremenim bezbednosnim izazovima sa kojima se kao društvo i pojedinci suočavamo.

Seminar je otvoren neformalnom diskusijom o reformi sektora bezbednosti u Republici Srbiji. Prvog dana učesnici su razgovarali sa zamenikom ambasadora Kraljevine Švedske, Joakimom Vernom, o bezbednosnoj saradnji Švedske u XXI veku.  Tom prilikom dotakli su se i tema Zajedničke spoljne i bezbednosne politike (ZSBP), evropskih integracija i izazova sa kojima se Evropa suočava. O strukturi NATO-a i odnosima Srbije i NATO govorio je brigadni general Ćezare Marineli, šef Kancelarije NATO za vojnu vezu u Beogradu. On je istakao da NATO poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna zemlja. Pukovnik dr Katarina Štrbac sa mladima je razgovarala o savremenim asimetričnim vojnim pretnjama i naglasila da će se ratovi u buduće voditi tastaturama, a ne konvencionalnim metodama. Prvi dan seminara završen je prezentacijom pomoćnika ministra spoljnih poslova iz Sektora za bezbednosnu politiku, ambasadora Branimira Filipovića, na temu odnosa Srbije i NATO u kontekstu Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP).

Drugi dan seminara mladi su započeli diskusijom o lažnim vestima u doba „post-istine“, a sagovornici su im bili novinari istraživačkih portala: Marija Vučić iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Slobodan Georgiev iz BIRN Srbija i Siniša Dedeić, urednik portala Istinomer. Panel je moderirao Filip Stojanović, nezavisni istraživač. Adel Abusara, stručnjak za sajber bezbednost je kroz interaktivnu diskusiju učesnicima približio temu sajber bezbednosti i pretnji sa kojima se u ovoj oblasti suočavamo mi kao pojedinci, ali i kompanije i države. Učesnici su sa savetnikom ministra za evropske integracije, Vladimirom Ateljevićem, razgovarali o Evropskoj uniji i ZSBP, bezbednosnim izazovima i rizicima u svetlu bregzita.

Poslednji dan bio je posvećen vizuelnoj komunikaciji kao oruđu za širenje propagande o čemu je govorio Nenad Baćanović, kreativni derektor marketinške kompanije Imagine&George. Ovogodišnji Bezbednosni seminar za mlade lidere završen je predavanjem o veštinama neophodnim za bolje pozicioniranje na tržištu rada. Učesnici su imali prilike da čuju kako izgleda dobar CV, šta sadrži motivaciono pismo, kako se pripremiti za intervju, ali i kako izgleda intervju kroz simulaciju istog sa Svetlanom Stefanović, programskom koordinatorkom u Beogradskom fondu za političku izuzetnost i izvršnom direktorkom Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF).

Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo i ove godine ispunili visoka očekivanja naših učesnika i pružili im platformu na kojoj su mogli da nauče nove stvari, čuju različite perspektive i mišljenja, otvoreno izraze svoje sumnje i kritike.

ISAC fond je naročito ponosan na Seminar za mlade lidere  jer neguje kulturu debate i argumentovane rasprave. Ovaj seminar podstiče učesnike da postavljaju pitanja, kritikuju i pohvale, istražuju, iznesu svoje mišljenje i saslušaju tuđe. Za pet godina ISAC je proširio svoju alumni mrežu za više od 300 ljudi. Posebno nam je zadovoljstvo da kontakt sa našim alumnistima održavamo kroz programe volontiranja, stažiranja, mentorisanje i objavljivanje radova, prosleđivanje poziva za seminare i konferencije sa srodnim temama.

Još jednom bismo želeli da se zahvalimo svim učesnicima i predavačima na velikom doprinosu i sjajnoj saradnji! Takođe, hvala našim partnerima iz European Western Balkans (EWB) što su pratili seminar sva četiri dana i dali detaljne izveštaje koje možete pronaći u nastavku.

Slike sa seminara biće dostupne uskoro na našoj Facebook stranici!

Vest I

Vest II

Vest III