ISAC Фонд обележава прву годину постојања

Током протекле године, прве од свог оснивања, ISAC је осмислио и развио интензивну, широку и разноврсну активност у домену спољне и безбедносне политике, доприносећи, на тај начин, ефикаснијој европској и евроатлантској интеграцији Србије.

У складу са својом мисијом и постављеним циљевима, а у оквиру главних области интересовања, ISAC је успешно организовао 7. и 8. Школу реформе сектора безбедности, уз помоћ влада чешке Републике и Канаде. У међувремену, развијена је активност у области Европске безбедносне и одбрамбене политике. ISAC је, у сарадњи са својим партнерима из Загреба и Сарајева, али и Институтом за безбедносне студије, из Париза, организовао први регионални семинар о Европској безбедносној и одбрамбеној политици, у Београду. Прошле јесени, исти партнери су организовали наставак тог семинара, у Дубровнику. У сарадњи са Јагелло 2000, ISAC је организовао семинар о евроатлантским интеграцијама, за учеснике из Србије и Босне и Херцеговине, у Прагу.

ISAC је превео на српски и објавио Европску стратегију безбедности: Безбедна Европа у бољем свету. Осим тога, ISAC је објавио антологију радова, са претходних школа реформе сектора безбедности. Тренутно, припрема се покретање едиције Водичи, у којој ће ускоро бити објављена издања посвећена европским интеграцијама, евроатлантском партнерству и програму Партнерство за мир.

Између осталог, ISAC је наставио своју богату међународну и, посебно, регионалну активност, учествујући на низу значајних форума, конференција, семинара и округлих столова, широм Европе.

Све што је поменуто, уверава нас да је енергија уложена у остваривање идеја са којима смо пре годину дана основали ISAC, била уложена на прави начин. Истовремено, то нас обавезује да наставимо напор и, у оквиру наших могућности, помогнемо Србији на њеном путу ка европској и евроатлантској будућности.