ISAC Фонд обележава своју другу годину постојања

У петак, 1. фебруара 2008. године, ISAC фонд је обележио своју другу годину рада на доприносу процесима реформе у Србији. Током протекле две године, ISAC фонд је успео да се учврсти као експертска организација чији је рад знатно допринео напретку интеграционих процеса Србије, кроз дебате, ставове, обуке и издаваштво, и чији професионализам и посвећеност су га доказали као поузданог и пожељног партнера многим домаћим и међународним актерима сличног мишљења у областима којима се ISAC фонд бави.

Током протекле године, ISAC фонд је спровео неколико веома успешних пројеката, од којих су се неки учврстили као заштитни знак ISAC фонда, док су други проширили његово поље стручности и капацитета.

9. и 10. Школа реформе сектора безбедности, подржане од стране влада Краљевине Данске и Краљевине Шведске, су спроведене уз још веће интересовање институција које су корисници овог пројекта, као и њиховог особља. Ми, у ISAC фонду, чињеницу да је влада Данске одлучила да подржи Школу реформе сектора безбедности по други пут, сматрамо као велико признање трајног значаја и вредности овог јединственог пројекта, који ће засигурно бити настављен у 2008., као и у наредним годинама. 2007. године такође је објављен нови зборник, Зборник предавања са 9. Школе реформе сектора безбедности. У 2008. години, пројекат Школе реформе сектора безбедности, који улази у своју шесту годину постојања, ће најзад добити свој дуго очекивани наставак у виду Напредних курсева о реформи сектора безбедности, под називом Симулације.

Проширујући своју активност на пољу издаваштва, започету претходне године, ISAC фонд је лансирао нову едицију – едицију Водичи – издавањем три јединствена Водича: Водича кроз придруживање Европској унији, Водича кроз Евроатлантско партнерство и Водича кроз Партнерство за мир. Последњи од њих, Водич кроз Партнерство за мир, написан је у блиској сарадњи са Министарством одбране Републике Србије, а подржан од стране владе Краљевине Холандије. Постепено улазећи у рад на пољу политичких ставова и анализа, ИСАЦ фонд је почео са издавањем ИСАЦ-ових политичких перспектива. Поред овога, аналитички радови стручњака ИСАЦ фонда и чланова његовог Међународног саветодавног одбора су објављени у НАТО ревији, Евроатлантској ревији и у бројним значајним домаћим и међународним новинама и месечницима.

У сагласности са његовом мисијом и циљем доприноса процесу европских интеграција Србије, и у комбинацији са жељом ISAC фонда да се дебата о будућности Србије прошири и у друге градове осим престонице, у Београду, Нишу и Новом Саду је на лето 2007. године организована тродневна конференција на тему ,,Србија на путу ка ЕУ“, у сарадњи са неколико домаћих невладиних организација и фондација из Немачке, а уз подршку Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду.

Поред овога, ISAC фонд је повећао број својих одржаних међународних предавања, путем учешћа његових стручњака на многим значајним регионалним и међународним форумима, самитима, конференцијама, семинарима и округлим столовима, широм Европе и Црноморског региона.

Сва наша достигнућа током прве две године, о којима можете сазнати више на овом сајту, не би била могућа без искрене подршке и сарадње од стране наших донатора, партнера и сарадника, који су, не само поделили нашу визију напредног друштва у Србији које одлучно иде напред ка европској и евроатлантској будућности, већ су и напорно радили са нама на постизању ове визије. Тим ISAC фонда је захвалан свима и унапред се радује да заједнички учине 2008. годину још успешнијом, заиста служећи преображају Србије!