ТРОДНЕВНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ „Активна улога цивилног друштва у процесу придруживања Србије Европској унији“

Део пројекта: „Србија на путу ка Европској унији“

Овај пројекат остварен је уз помоћ Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду

Придруживање Европској унији, један је од главних приоритета спољне политике Србије. Да би се овај циљ достигао, целокупно друштво, а не само политичке елите и државне институције, морају се активно укључити и радити на његовом остваривању. Сврха ове конференције је, управо, да отвори, подстакне и унапреди интензивну јавну дебату о питањима активне улоге и доприноса које би цивилно друштво могло и требало да има у процесу европских интеграција Србије. Конференција се организује у три града у Србији, током три невезана дана, од којих је сваки посвећен једној од три различите групе цивилног друштва, чија је улога у процесу европских интеграција Србије тема ове конференције: медији, невладине организације и цркве. Према нашем мишљењу, њихова улога и практичан значај у процесу приступања Србије Европској Унији, требало би да буду детаљно размотрени и подржани са конкретним предлозима за практична побољшања која би могла бити постигнута у наредним годинама. Конференција ће се одржати у:

  • Београду, 20. јуна 2007 године (улога медија), са наставком у
  • Нишу, 21. јуна 2007 године (улога невладиних организација), и коначно у,
  • Новом Саду, 25. јуна 2007 године (улога цркви).

Конференција је замишљена у виду отвореног форума на којем би сви значајни актери и експерти, из области која би се на свакој од три дела конференције разматрала, били позвани да узму активно учешће. Очекујемо присуство учесника и панелиста из медија, невладиних организација, верских заједница, затим независне интелектуалце, универзитетске професоре, истраживаче, као и представнике владиних и државних институција. Наша намера је да обезбедимо подстицајне околности за размену идеја, мишљења и конкретних предлога у вези са садржајем, начином и брзином европских интеграција Србије. Надамо се да ћемо овом конференцијом постићи троструки циљ:

  • да инФормишемо и утичемо на главне доносиоце одлука у држави,
  • да инФормишемо и утичемо на јавност у Србији, чији мњење о кључним питањима будућности Србије, у овом тренутку, делује забрињавајуће подељено, како због недостатка информација, тако и због одсуства сталне позитивне мотивације за даље реформе и свеукупну интеграцију, од стране политичких елита,
  • да проширимо дебату о европским интеграцијама, од главног града ка другим регионима у Србији, укључујући актере јавног и цивилног друштва широм државе у дискусију о кључним питањима за Србију и њену европску будућност.

ISAC фонд организује конференцију у сарадњи са НУНС – Независним удружењем новинара Србије, Медија центром, Фондацијом Конрад Адеануер, Фондацијом Фридрицх Еберт, Фондацијом Хеинрицх Бцлл, и невладиним организацијама Миленијум и Одбором за грађанску иницијативу, из Ниша. ИСАЦ фонд жели да истакне своју искрену захвалност Амбасади Савезне Републике Немачке у Београду за подршку која нам је омогућила остварење овог пројекта.
Програм конФеренције -Београд
Програм конФеренције – Нови Сад