Панел дискусија: Референдум о независности – дан после

Патрицк Роцк – гост ISAC Фонда

Са жељом да допринесе богатој и конструктивној јавној расправи о будућим односима Србије и Црне Горе у пост референдумским околностима, као и смиривању потенцијалних тензија у обе државе, бивше чланице државне заједнице, ИСАЦ фонд је организовао панел дискусију под насловом „Референдум о независности – Дан после“, 22. маја 2006., у Београдском Медија центру.

Учесници панел дискусије, чији је модератор био председник ИСАЦ фонда, господин Павле Јанковић, били су  господин Патрицк Роцк, члан кабинета бившег Комесара ЕУ за спољне послове, и госпођа Милица Делевић-Ђилас, професор на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.
Господин Роцк, који тренутно ради као консултант за јавне послове у Лондону, био је главни архитекта приступа тзв. “двоструког колосека“ за европску интеграцију Србије-Црне Горе, политике претходне Европске комисије, која је омогућила засебне преговоре Србије и Црне Горе о придруживању,у питањима које се тичу њихових засебних прерогатива, на тај начин отклањајући пат позицију у процесу интеграције Државне заједнице. Гђа Делевић-Ђилас била је шеф канцеларије Државне заједнице за придруживање Европској унији у време када је усвојен приступ “двоструког колосека“.

Роцк и Делевић-Ђилас су били међу првима који су указали на „присутну дисфункционалност“ Државне заједнице – која је одређена оснивачким актима: Београдским споразумом и Уставном повељом – признајући препреку унутар саме структуре, уместо механизама који омогућавају „најбржи пут“ за Европу.

Након презентације уследила је дискусија са аналитичарима, новинарима и осталим гостима.

Преузети текст