Конферениција о успостављању система за учешће цивилних експерата у мултинационалним иперацијам ОЕБС, ЕУ и УН

Министарство одбране Републике Србије je уз подршку Мисије ОЕБС у Србији организовало међународну конференцију о развоју система за упућивање цивилних експерата у међународне мисије ОЕБС, ЕУ и УН која је одржана у Београду од 7. до 8. новембра 2017. године.

Конференција је одржана у сколпу развоја националних капацитета Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру који је започет 2016. године уз подршку Чешке развојне агенције, а у чијој имплементацији активно учествује Министарство спољних послова, Министарство одбране и Министарство за европске интеграције у сарадњи са ISAC фондом. Чињеница да је ОЕБС препознао напредак који је остварен у овој области је од великог значаја за даљи ток процеса и представља одличан показатељ да се Србија креће у добром правцу.

На конференцији је присуствовао велики број високих званичника, а отворили су је господин Александар Вулин, министар одбране, госпођа Ксенија Миленковић, вршилац дужности помоћника министра у Министарству за европске интеграције, господин Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији и господин Андреа Оризио, амбасадор и шеф мисије ОЕБС у Србији.

У свом уводном излагању министар одбране је нагласио важност ове теме и истакао да је крајње време да Србија направи корак напред и да почне да учествује и у цивилним мисијама. Он је додао да Србија то не треба да учини само зато што је то део њених обавеза које произилазе из поглавља 31, већ зато што је то добро и корисно средство за Србију да прошири свој утицај.

Испред ISAC фонда на конференцији је говорио Никола Петровић, директор ISAC фонда, који је укратко представио пројекат Развој цивилних капацитета Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру, осврнуо се на постигнуте резултате, предстојеће изазове као и представио улогу ISAC фонда у процесу изградње система за слање цивила у мултинационалне мировне операције.