Koferencija o uspostavljanju sistema za učešće civilnih eksperata u multinacionalnim operacijama OEBS, EU i UN

Ministarstvo odbrane Republike Srbije je uz podršku Misije OEBS u Srbiji organizovalo međunarodnu konferenciju o razvoju sistema za upućivanje civilnih eksperata u međunarodne misije OEBS, EU i UN koja je održana u Beogradu od 7. do 8. novembra 2017. godine.

Konferencija je održana u skolpu razvoja nacionalnih kapaciteta Srbije za učešće civila u misijama podrške miru koji je započet 2016. godine uz podršku Češke razvojne agencije, a u čijoj implementaciji aktivno učestvuje Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa ISAC fondom. Činjenica da je OEBS prepoznao napredak koji je ostvaren u ovoj oblasti je od velikog značaja za dalji tok procesa i predstavlja odličan pokazatelj da se Srbija kreće u dobrom pravcu.

Na konferenciji je prisustvovao veliki broj visokih zvaničnika, a otvorili su je gospodin Aleksandar Vulin, ministar odbrane, gospođa Ksenija Milenković, vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu za evropske integracije, gospodin Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji i gospodin Andrea Orizio, ambasador i šef misije OEBS u Srbiji.

U svom uvodnom izlaganju ministar odbrane je naglasio važnost ove teme i istakao da je krajnje vreme da Srbija napravi korak napred i da počne da učestvuje i u civilnim misijama. On je dodao da Srbija to ne treba da učini samo zato što je to deo njenih obaveza koje proizilaze iz poglavlja 31, već zato što je to dobro i korisno sredstvo za Srbiju da proširi svoj uticaj.

Ispred ISAC fonda na konferenciji je govorio Nikola Petrović, direktor ISAC fonda, koji je ukratko predstavio projekat Razvoj civilnih kapaciteta Srbije za učešće civila u misijama podrške miru, osvrnuo se na postignute rezultate, predstojeće izazove kao i predstavio ulogu ISAC fonda u procesu izgradnje sistema za slanje civila u multinacionalne mirovne operacije.