Канада ће помоћи одржавање 8. Школу реформе сектора безбедности у Србији


Канадска амбасада у Београду је пристала да помогне одржавање 8. Школе реформе сектора безбедности, која ће се одржати од 23-27. октобра 2006. у Београду. Подршка ће бити реализована преко Канада Фонда, а амбасада Канаде ће пружити подршку ИСАЦ Фонду тако што ће довести два канадска експерта који ће своје знање из специфичних области пренети на полазнике школе.

Приликом потписивања споразума у Канадској амбасади, у петак 4. августа 2006. године, Његова Екселенција Роберт МЦдоугалл – амбасадор Канаде, и господин Павле Јанковић – председник ИСАЦ Фонда, изразили су обострано задовољство договореним програмом. Према речима амбасадора, пројекат школе је управо врста пројекта кроз који канада може најбоље да помогне иницијативе цивилног друштва за реФорму сектора безбедности. исказујући своју захвалност подршци канаде, господин Јанковић је објаснио да је један од најважнијих задатака у блиској будућности, развој званичног специјалистичког образовања, који би заузврат пружио неопходну основу за многе друге садржаје и предузимање даљих корака у процесу реФорме сектора безбедности.

Предстојећа школа, петодневни интензивни образовни програм за младе лидере, проФесионалце и службенике из области безбедности, представљаће једну од најзначајнијих образовних иницијатива за реФорму сектора безбедности у Србији.
Прва школа реФорме сектора безбедности имплементирана је од стране центра за проучавање одбране и безбедности (цепроб) у пролеће 2003. овај образовни програм представља основу на којој ИСАЦ Фонд планира да прошири поље деловања тако што ће понудити специјализоване образовне курсеве. циљ ових курсева биће да омогући полазницима укључење у детаљна истраживања одређених области сектора безбедности и процеса његове реФорме кроз радионице – симулације – које се састоје од играња задатих улога заснованих на унапред припремљеном сценарију.

Претходне школе биле су организоване уз великодушну помоћ и донације норвешког министарства спољних послова, британске амбасаде у београду, амбасаде краљевине холандије у београду, одељења за јавну дипломатију нато и пакта за стабилност Југоисточне европе (Финансиран од стране немачке), данског министарства одбране, амбасаде краљевине данске у београду, Финског министарства спољних послова и Финске амбасаде у београду и чешког министарства спољних послова и ×ешке амбасаде у београду. ИСАЦ Фонд изражава своју захвалност канадској амбасади у београду што је омогућила одржавање 8. школе.

Основни циљеви школе:
Активности школе осмишљене су да допринесу:

  • пажљиво усмереном преносу квалитетног знања и релевантног искуства на одабране циљне групе, са намером да помогну проФесионалцима да прошире своја знања и да им пруже могућност да увежбају научене вештине кроз радионице, у окружењу људи сличног нивоа знања.
  • увођењу будућих цивилних експерата у питања и концепте процеса реФорме и проширивању знања проФесионалца из области сектора безбедности.
  • успостављању инФормисане, компетентне и одлучне безбедносне заједнице у србији.
  • указивању на хитност и неопходност реФорме сектора безбедности у србији.
  • смањивању необавештености јавности и недостатка интересовања за реФорму сектора безбедности и за успостављање демократске контроле оружаних снага у србији, тако што ће понудити озбиљан и одговоран образовни приступ овим питањима.
  • Јавном промовисању потребе за демократском контролом оружаних снага и нарочито војске србије, тако што ће се посветити питањима система колективне безбедности и њиховом значају за безбедност, као и предузимању процеса реФорме сектора безбедности у србији.
  • представљању курса интеграције земље у системе колективне одбране и безбедности путем сарадње, превасходно у оквиру евро-атлантских структура – партнерства за мир и нато.