Јубиларна 10. Школа реформе сектора безбедности.

10. – 14. децембар 2007. БеоградПетодневни интензивни образовни програм за младе лидере и професионалце у области безбедности.

Овај пројекат омогућили су својом донацијом министарстава одбране и спољних послова Шведске

Јубиларна 10. Школа реформе сектора безбедности, подржана од стране министарстава одбране и спољних послова Шведске, почиње у понедељак, 10. децембра 2007. године, улазећи у пету годину трајања овог успешног образовног пројекта. Петодневни интензивни образовни програм за младе лидере и професионалце у области безбедности, остаје једна од најзначајнијих образовних иницијатива за реформу сектора безбедности у Србији.

Овај образовни програм представља основу на којој ISAC фонд планира да прошири поље деловања тако што ће понудити специјализоване образовне курсеве. Циљ ових курсева биће да омогући полазницима укључење у детаљна истраживања одређених области сектора безбедности и процеса његове реформе, кроз посебне радионице-симулације,које почивају на извођењу задатих улога, заснованих на унапред припремљеном сценарију.

Претходне Школе биле су организоване уз великодушну помоћ и донације норвешког Министарства спољних послова, Британске амбасаде у Београду, Амбасаде Краљевине Холандије у Београду, Одељења за јавну дипломатију НАТО и Пакта за стабилност Југоисточне Европе (финансиран од стране Немачке), данског Министарства одбране, Амбасаде Краљевине Данске у Београду, финског Министарства спољних послова и Финске амбасаде у Београду, чешког Министарства спољних послова и Чешке амбасаде у Београду, и Канадске Амбасаде у Београду путем Канадског Фонда. ISAC фонд изражава своју захвалност Шведској амбасади у Београду што је омогућила одржавање 10. Школе.

Активности Школе осмишљене су да допринесу:

  • Пажљиво усмереном преносу квалитетног знања и релевантног искуства на одабране циљне групе, са намером да помогну професионалцима да прошире своја знања и да им пруже могућност да увежбају научене вештине кроз радионице, у окружењу људи сличног нивоа знања.
  • Увођењу будућих цивилних експерата у питања и концепте процеса реформе и проширивању знања професионалца у области сектора безбедности.
  • Успостављању информисане, компетентне и одлучне безбедносне заједнице у Србији.
  • Указивању на хитност и неопходност реформе сектора безбедности у Србији.
  • Смањивању необавештености јавности и недостатка интересовања за реформу сектора безбедности и за успостављање демократске и цивилне контроле сектора безбедности у Србији, тако што ће понудити озбиљан и одговоран образовни приступ овим питањима.
  • Бољем разумевању савремених европских и евроатлантских безбедносних интеграција.

Распоред предавања осме школе реФорме сектора безбедности