Анализа вести: „Прва реакција Русије на нереде испред скупштине Београда“

Децембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Прва реакција Русије на нереде испред скупштине Београда

https://sputnikportal.rs/20231225/prva-reakcija-rusije-na-nerede-ispred-skupstine-srbije-1165574459.html

Након одржаних парламентарних и локалних избора у Србији опозиционе партије покренуле су протесте због озбиљних изборних нерегуларности које су доказале и међународне и домаће посматрачке мисије. Злоупотреба јавних средстава, медијска доминација председника државе Александра Вучића, негативна кампања и ширење страна обележили су и период предизборне кампање, оценила је Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Главни наратив провладиних таблоида али и руских државних медија у Србији након избора је да оцене међународних посматрача нису објективне, те да критике долазе само јер се у Србији није променила власт на начин на који је то Запад желео. Опозиционих протести описују се као покушај револуције и новог Мајдана у Србији. Такви наративи додатно су подржани изјавама руских државних званичника.

„Запад покушава да дестабилизује ситуацију у Србији“, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у ноћи када су протести опозиције испред Скупштине Града Београда прерасли у сукоб са полицијом. Захарова је оценила да су „очигледни“ покушаји колективног Запада да се техникама „мајдана“ дестабилизује ситуација у земљи.  Спутник Србија преноси и изјаву премијерке Ане Брнабић која се захвалила руским службама безбедности на информацијама које су поделили са Србијом.

Да Мајдан у Србији неће успети поручио је и руски амбасадор у Србији, Александар Боцан Харченко, са којим се председник Србије састао јутро након тог протеста. Харченко је похвалио српску службу да је на покушаје таквих сценарија одговарала „врло ефикасно“.

Поред изјава руских државних званичника, о протестима као покушају Мајдана у Србији говорили су и представници власти у Србији. Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да Мајдана у Србији бити неће, док је градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да све што се догодило личи на почетак Мајдана, „само последња епизода те врсте и нагласио да у супротном више ништа неће бити важно, ни ко је на власти, јер можемо да изгубимо државу“.

Етикете о новом Мајдану годинама уназад провладини таблоиди приписују било којим протестима, као и деловању опозиције и критичара власти уопште. Ради се о интерпретацији догађаја која за циљ има делегитимизацију захтева исказаних на тим протестима, а све се приписује завери која је против Србије организована са Запада.

Термин „Мајдан“ се користи како би се описали догађаји у Украјини из 2013. и 2014. године. Док Украјинци Мајдан називају Револуцијом достојанства, за Кремљ је Мајдан догађај у ком је Запад оборио проруску власти у овој земљи. Такав кремаљски поглед на овај догађај заступљен је у изјавама високих државних званичника Русије и Србије, као и провладиних медија, али и владајућих партија у Србији. Наративом да су протести организовани споља, власт покушава да дискредитује протесте грађана и опозиционих партија.

Аутор: Софија Поповић