Анализа вести: „Зашто се Берлин меша у наш изборни процес“

Децембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Зашто се Берлин меша у наш изборни процес

https://www.politika.rs/sr/clanak/590923/Zasto-se-Berlin-mesa-u-nas-izborni-proces

Парламентарни, покрајински и део локалних избора у Србији је одржан у недељу 17. децембра. Десетак дана након завршетка гласања изборни процес у Србији још увек није окончан, услед понављања избора на одређеном броју бирачких места. Опозиционе партије организују свакодневне протесте због изборних нерегуларности и наводних организованих миграција бирача које је власт спроводила како би утицала на резултате избора у своју корист, првенствено у Београду.

Из међународне заједнице су изостале раније традиционалне честитке српским властима, а могле су се чути и одређене оштрије критике појединих западних земаља. Ови догађаји су послужили про-режимским медијима и делу про-руски орјентисане јавности за промовисање наратива о западном притиску на Србију и отвореном мешању Запада у изборни процес у Србији.

Медији блиски властима су систематски инсистирали на наративу о (западном) страном мешању у (пост)изборни процес у Србији и њиховој повезаности са опозиционим протестима у Београду, стављајући у шири контекст и тумачећи изјаве председника Александра Вучића. Председник Србије је одбацио наводе о нерегуларностима на парламентарним и београдским изборима, уз тврдње да су у питању најчистији избори до сада.

Коментаришући реакцију немачког министарства спољних послова, Вучић је истакао да ће државни органи саставити писмено саопштење у упливу једне важне земље у изборе у Србији на до сада најбруталнији начин, додавши да „ће пред Божић бити упућено целом свету да виде како се врши таква врста мешања у процесе који треба да припадају једној сувереној земљи.“ На изјаву председника Србије и члана СНС надовезале су се и друге сличне изјаве партијских и државних званичника.

Међу текстовима који су се на ову тему појавили у про-режимским медијима, илустративна је анализа објављена у дневном листу Политика под насловом „Зашто се Берлин меша у наш изборни процес.“ Саговорници су наглашавали, са једне стране, да се уплитање манифестује „притиском…да се не поштују резултати избора, већ да се иде на оспоравање избора,“ док је, са друге стране, сугестивно подвучено да „се ово дешава када власт у једној земљи није по мери одређених (западних) центара моћи.“

У анализираном тексту су, превасходно, присутне манипулације чињеницама и извођење неутемељених закључака, ширећи од раније присутне наративе у једном делу јавности о константном притиску Запада на Србију.

За портал European Western Балканс су из немачког државног медијског сервиса Дојче веле (DW) демантовали наводе о било каквој умешаности у актуелне пост-изборне протесте у Београду. Немачки представници се, за сада, нису званично чак ни оглашавали поводом медијских и других функционерских навода. У исто време, известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, изјављује да су избори протекли глатко и поред тога што су посматрачи Европског парламента имали сасвим другачије виђење.

Ипак, битно је напоменути да се у реакцији на изборе у Србији Министарство спољних послова Немачке ослонило искључиво на прелиминарни извештај посматрачке мисије ОЕБС-а. Инострани посматрачи ОЕБС, Савета Европе и Европског парламента су били сложни у оцени, у својим извештајима, о проблемима који су пратили предизборни процес и изборни дан у Србији, а на шта се позивају и опозиционе политичке партије. Званичници Европске уније су такође позвали да се на транспарентан начин испитају уочене неправилности.

Аутор: Софија Поповић