Virtuelna konferencija „Zaštita životne sredine i ekonomski rast: iskustva iz Japana, EU i Srbije“

Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo virtuelnu konferenciju „Zaštita životne sredine i ekonomski rast: iskustva iz Japana, EU i Srbije“ koju ISAC fond organizuje uz podršku Ambasade Japana u Beogradu. Konferencija će biti održana putem platforme Zoom, a biće obezbeđen i prenos uživo na društvenoj mreži fejsbuk 10. i 11. februara, 2021.

Uništavanje životne sredine i klimatske promene egzistencijalna su pretnja svetu, koja ne poznaje granice i sa kojom se možemo nositi samo udruženim snagama. Čitav svet teži ka što većem ekonomskom rastu, ali on mora da bude usklađen sa brigom o životnoj sredini. Srbija nije izuzetak i učenje iz iskustava i primera dobrih praksi razvijenih zemalja u ovoj oblasti je od velikog značaja.

Srbija se trenutno suočava sa problemima velikog zagađenja vazduha i voda, čiji su uzroci različiti: stare „prljave“ industrije, termoelektrane iz prethodnog veka, povećanje saobraćaja, loša regulacija zaštite životne sredine u slučaju stranih investicija i sveukupno nedostatak svesti o životnoj sredini.

Iskustvo Japana, kao jedne od najjačih svetskih ekonomija, u povezivanju razvoja sa zaštitom životne sredine je veoma relevantno posebno kada je reč o rešavanju problema „prljavih“ tehnologija. Japan bi takođe mogao da bude važan akter za zagovaranje i podržavanje evropskog puta Srbije posebno kada je reč o održivoj ekonomiji, što bi istovremeno bilo veoma korisno i za odnose Srbije i Japana.

Predstavljajući evropski Zeleni dogovor, EU je postavila cilj da svoju ekonomiju učini održivom i „zelenijom“ radikalnim smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Poglavlje 27 (Životna sredina) pregovora o pristupanju Srbije EU jedno je od najsloženijih i najizazovnijih poglavlja u procesu integracije Srbije. Ako Srbija ne poštuje standarde EU, na kraju će se suočiti ne samo sa preprekama u pregovorima zbog razvoja zasnovanog na prljavim tehnologijama, već će verovatno plaćati i cenu za dobra proizvedena u postrojenjima koja koriste prljavu tehnologiju, bilo u vidu direktnog poreza ili kazni.

Cilj konferencije jeste podizanje svesti o životnoj sredini i istraživanje različitih iskustava u pokušaju da se krene ka održivoj budućnosti Srbije. Želimo da, koristeći konkretne primere i najbolje prakse iz Japana i EU, prenesemo poruku da je održiv ekonomski rast moguć. Broj investicija ne bi po svaku cenu trebalo da ima prednost u odnosu na njihov kvalitet, jer bi cena po okolinu u budućnosti mogla biti velika. Istovremeno, moramo imati na umu da Srbiji trenutno nedostaju milijarde dolara potrebne za transformaciju ekonomije ka većoj održivosti u kontekstu zaštite životne sredine i biće joj potrebna pomoć iz inostranstva da bi svoje obaveze ispunila.

Imajući sve ovo na umu, na konferenciji će se raspravljati o sledećim pitanjima i temama:

  • Slučaj globalnog liderstva EU i Japana u održivom razvoju i zaštiti životne sredine
  • Na koji način je Japan uskladio ekonomski razvoj sa brigom o životnoj sredini?
  • Šta je novi Zeleni dogovor i šta to znači za EU i region?
  • Ka zelenijem modelu razvoja u Srbiji – Kako bi iskustvo Japana moglo da pomogne?
  • Može li Srbija da egzistira u „limbu“ dok EU ide prema zelenijem i društveno odgovornijem razvojnom pristupu?
  • Šta je za Srbiju skuplje: tzv. „zelenifikacija“ ili trenutni model razvoja?

Na panelima će govoriti stručnjaci i profesori iz Japana, EU i Srbije.

Nacrt agende događaja dostupan je ovde.

Ceo događaj možete pratiti  uživo na fejsbuk stranici ISAC fonda.