Trening za mlade lidere – predstavljanje predloga praktičnih politika

ISAC fond je u saradnji sa Ambasadom Finske, u toku prethodne godine po prvi put organizovao sveobuhvatan program za buduće mlade lidere iz Srbije. U petak, 21. novembra, u Aeroklubu učesnici programa su predstavili rezultate jednogodišnjeg rada u vidu svojih predloga praktičnih politika.

Zbirku predloga praktičnih politika možete preuzeti ovde.

Projekat ima za cilj da omogući budućim mladim liderima Srbije da nastave da učestvuju u daljim demokratskim reformama srpskih institucija. Namera je bila da im se pruži znanje o tome kako da najbolje sprovedu potrebne reforme i skrenu pažnju donosiocima odluka na promene koje smatraju neophodnim. U tom cilju, organizovan je trodnevni seminar na Fruškoj Gori, kao i brojne radionice u narednim mesecima, kako bi se učesnici što bolje upoznali sa svojim temama i čuli mišljenja stručnjaka iz odgovarajućih oblasti.

Prezentacijama predloga praktičnih politika su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, Ambasada, Vlade Srbije, kao i kolege učesnika programa. Posebnu zahvalnost želimo da izrazimo Ambasadoru Finske u Beogradu, gospodinu Peki Orpani, koji je uzeo aktivno učešće u konferenciji. Radovi su se bavili sledećim temama:

– Racionalizacija troškova javnog servisa kao metod za jačanje lokalnih medija
– Jačanje parlamenta putem jačanja odbora
– OCD i bezbednosne službe: Dokle dopire pogled javnosti, a gde se diže zid tajnosti?
– Reforma i profesionalizacija diplomatskog aparata – Reforma Diplomatske akademije
– Reforma izbornog sistema

U narednom periodu, učesnici će predstaviti svoje zaključke relevantnim donosiocima odluka i pokušati da utiču na legislativni proces.