Šesta konferencija o ZSBP pod nazivom „ZSBP i globalna pandemija: uticaj na Srbiju i Evropu“

Kao deo višegodišnjeg programa „ZSBP i pristupanje Srbije EU“, ISAC fond organizuje svoju šestu međunarodnu konferenciju/vebinar posvećen zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije i njenom uticaju na proces pristupanja Srbije. Konferencija će biti održana putem platforme Zoom, a biće obezbeđen i prenos uživo na društvenoj mreži Facebook 15. i 16. decembra.

Bez sumnje, sa svim izazovima koje je 2020. godina donela, posebno u kontekstu pandemije virusa Covid-19, ova tema je dobila novi nivo važnosti. Evropska unija već se suočavala sa brojnim izazovima poput migracija, klimatskih promena, Bregzita, zategnutih transatlantskih odnosa, jačanja uticaja Rusije i Kine kada je pandemija pogodila svet. Postavlja se pitanje kako će Evropska unija nadalje razvijati svoj spoljnopolitički i bezbednosni pristup, sada kada se naizgled suočava  sa beskonačnom listom izazova.

Stoga će glavni fokus vebinara prvog dana biti na budućem razvoju ZSBP u kontekstu pandemije, kako će zemlje kandidati i potencijalni kandidati biti njime pogođene i kakva bi u tom pogledu trebalo da bude uloga i pristup Zapadnog Balkana. Sa druge strane, pored svih pomenutih pitanja koja se pred Evropu postavljaju, na koji način će se izboriti sa još jačim izazovima koji dolaze iz Kine, Rusije, pa čak i Sjedinjenih Američkih Država? Iako je pobeda Džoa Bajdena svakako dobra vest za Evropsku uniju, da li će transatlantski odnosi moći da se vrate u doba pre Trampa?

Drugi dan biće posvećen usklađivanju Srbije sa pristupom Evropske unije temama povezanim sa poglavljem 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) i prezentaciji „Analize 6 godina usklađenosti Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama EU“ .

Nacrt agende događaja dostupan je ovde.

Ceo događaj možete pratiti uživo na Facebook stranici ISAC fonda.

Ova konferencija se organizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, Ambasade Savezne Republike Nemačke i Ministarstva spoljnih poslova Švedske.