Seminar “Dezinformacije i novi izazovi za evropsku bezbedsnost”

ISAC fond je organizovao Seminar “Dezinformacije i novi izazovi za evropsku bezbedsnost” u Hotelu Vila Breg u Vršcu, u periodu od 22. do 24. februara 2023. godine. Seminar je bio namenjen predstavnicima političkih partija, a podržan je od strane Ambasade Kanade kroz Kanadski fond za lokalne inicijative.

Seminar je otvorio Nikola Petrović, direktor ISAC fonda, koji je poželeo dobrodošlicu učesnicima i upoznao ih sa radom ISAC fonda.

Prvo predavanje je održala Jasna Jelisić, rukovodilac grupe za Zapadni Balkan i divizije za strateške komunikacije pri Evropskoj službi za spoljne poslove. Priključivši se preko Zoom platforme direktno iz Brisela, Jasna je učesnicima objasnila razlike između dezinformacija i misinformacija. “Dezinformacije su proverljivo lažne i obmanjujuće informacije koje se šire zbog političkog ili ekonomskog interesa, dok su misinformacija lažne ali nisu namerno smišljene”, naglasila je Jasna. Takođe, istakla je veliku ranjivost i podložnost Zapadnog Balkana na dezinformacije i lažne narative. Učesnike je upoznala sa radom i izveštajima Specijalnog odbora za pitanja stranog mešanja u demokratskim procesim EU, uključujući dezinformacije (ING2).

Drugo predavanje 23. februara održao je Slobodan Georgiev, direktor vesti Nova S. Tokom svog izlaganja gospodin Georgiev je odgovorio na pitanja šta su lažne vesti, ko ih stvara i čemu zapravo one služe i da li se možemo od njih odbraniti. On je, između ostalog, istakao da mediji pre objave pune informacije treba da istu provere kako bi se izbeglo širenje dezinformacija i lažnih vesti.

Sledeće predavanje toga dana održao je Nikola Petrović, direktor ISAC fonda, koji je učesnike upoznao različitim vrstama dezinformacija, njihovim globalnim uticajem i time na koji način dezinformacije predstavljaju pretnju po bezbednost u Srbiji.

O sajber bezbednosti, izazovima, pretnjama i mogućnostima u ovoj oblasti sa učesnicima je razgovarao dr Igor Novaković, direktor istraživanja u ISAC fondu. Dr Novaković je učesnike upoznao sa sajber napadima, CIA trijadom, sa tri nivoa na koja sajber bezbednost utiče (državni, privatni sektor i pojedinac/građanin), sajber ratovanjem i izazovima sajber bezbednosti. On je istakao 5 važnih pravila koje smanjuju mogućnost sajber napada, a to su: 1) redovan backup podataka, 2) ažuriranje programa, 3) korišćenje antivirusa, 4) snažna šifra i 5) “razmislite pre nego što kliknete“. “Ne postoji ništa besplatno na internetu – naši podaci se prodaju”, naglasio je dr Igor Novaković. Sledeći dan, dr Igor Novaković je nastavio svoje predavanje predstavljajući učesnicima Indeks ranjivosti, pokazavši kroz statističke podatke koliko su region Centralne Evrope, Srbija i njeno okruženje ranjivi na dezinformacije.

Drugo predavanje 24. februara održao je dr Milan Igrutinović koji je učesnike uputio u istoriju rusko-ukrajinskih odnosa, osvrćući se na pojavu dezinformacije tokom sukoba Rusije i Ukrajine i negativne posledice širenja istih. Seminar “Dezinformacije i novi izazovi za evropsku bezbedsnost” završena je diskusijom svih učesnika o dezinformacijama kao bezbednosnom izazovu, koju je moderirao Nikola Petrović, direktor ISAC fonda.

Još jednom bismo želeli da se zahvalimo svim učesnicima i predavačima na velikom doprinosu i sjajnoj saradnji!