Radionica o dezinformacijama i novim bezbednosnim izazovima

ISAC fond je organizovao Radionicu o dezinformacijama i novim bezbednosnim izazovima u Hotelu Vila Breg u Vršcu, u periodu od 24. do 26. novembra 2022. godine. Radionica je organizovana u okviru projekta o jačanju otpornosti na dezinformacije i lažne vesti, a bila je namenjena predstavnicima političkih partija. Projekat je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Radionicu je otvorio Nikola Petrović, direktor ISAC fonda, koji je učesnike upoznao sa različitim vrstama dezinformacija, njihovim globalnim uticajem i time na koji način dezinformacije predstavljaju pretnju po bezbednost u Srbiji.

Sledeće predavanje održao je Slobodan Georgiev, direktor vesti Nova S. On je, između ostalog, istakao da je ideja novinarstva upravo da traga za istinom. Takođe, rekao je da trenutno živimo u “post-informatičkom dobu”  i da su informacije dovedene u pitanje. Da  bismo razlikovali lažnu vest od istinite treba dobro da proverimo informaciju koja nam se prikazuje, predložio je Slobodan Georgiev.

Profesorka dr Katarina Štrbac govorila je o bezbednosnim pretnjama u Srbiji u 21. veku i predstavila je četiri generacije ratovanja, posebno se zadržavajući na hibridnom ratovanju.  O sajber bezbednosti, izazovima, pretnjama i mogućnostima u ovoj oblasti sa učesnicima je razgovarao stručnjak o sajber bezbednosti, Novak Pešić.

Poslednju prezentaciju prvog dana održala je Dominika Hajdu, direktorka zadužena za politike u GLOBSEC-u, koja je učesnicima kroz statističke podatke pokazala koliko su region Centralne Evrope, Srbija i njeno okruženje  ranjivi na dezinformacije. Diskutujući sa učesnicima ukazala je  na nekoliko načina kako možemo da se izborimo sa dezinformacijama (kroz ispunjenje praznine u informacionom prostoru, podršku lokalnim medijima, saradnju, obrazovanje, negovanje političke kulture).  Sledeći dan, Dominika Hajdu je nastavila svoje izuzetno predavanje osvrćući se na pojavu dezinformacije tokom sukoba Rusije i Ukrajine i negativne posledice širenja istih. Sa učesnicima je diskutovala i o transparentnosti medija, srpskim medijima koji šire dezinformacije, način na koji se Slovačka bori sa pro-ruskom ratnom propagandom u medijima.

Radionica o dezinformacijama i novim bezbednosnim izazovima završena je diskusijom svih učesnika o dezinformacijama kao bezbednosnom izazovu, koju je moderirao Nikola Petrović, direktor ISAC fonda.

Još jednom bismo želeli da se zahvalimo svim učesnicima i predavačima na velikom doprinosu i sjajnoj saradnji!