Pogledi srpskih medija na dešavanja 24. septembra u Banjskoj na Kosovu

Septembar 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Pogledi srpskih medija na dešavanja 24. septembra u Banjskoj na Kosovu

U nedelju, 24. septembra 2023, došlo je do oružanog obračuna između grupe Srba sa Kosova i kosovske policije, u kom je ubijen albanski policajac, dok su dvojica povređena. U obračunu su stradala i četvorica Srba sa Kosova, zbog čega je u Srbiji 27. septembra proglašen Dan žalosti. Ono što je istog dana u medijima bilo poznato jeste da je na ulazu u selo Banjska na severu Kosova, granična policija primetila da su dva teška kamiona bez registarskih oznaka postavljena da blokiraju most, prenosi Kosovo Online.

U nedelju u poslepodnevnim časovima smo imali priliku da čujemo vanredno obraćanje predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Do obraćanja, građani Republike Srbije, nisu mogli da se informišu o tragičnom događaju, s obzirom na to da nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom nije prenosila detalje pomenutog oružanog obračuna. Tog dana je zavladala tišina u medijima o ovom kritičnom događaju, ako uzmemo u obzir da ni RTS, kao javni servis, nije obaveštavao građane. Jedina televizija koja je izveštavala je N1, kako prenosi portal Danas.

Nakon predsednikovog obraćanja, građani i dalje nisu dobili odgovor na pitanje šta se tačno dogodilo u selu Banjska. Vučić je naveo kako su se „Srbi pobunili ne želeći više da trpe Kurtijev teror“, prenosi Kosovo Online. Teško je poverovati da je to bila spontana pobuna Srba sa Kosova, koji se već dugo godina bore za svoja prava. Oko formiranja Zajednice srpskih opština se aktivno vodio dijalog, čak je objavljen i dokument u kom je „predviđeno da se do kraja oktobra 2023. završi uspostavljanje ZSO“, prenosi Sputnik. Ono što je sada već izvesno je da su Srbi u mnogo lošijoj pregovaračkoj poziciji, nego što su bili pre ovog tragičnog obračuna. Verovatno je da se dijalog oko ZSO u skorije vreme neće nastaviti, imajući u vidu da se u prištinskim medijima ovaj obračun uveliko predstavlja kao „teroristički akt“ izvršen od strane „srpske kriminalne bande“, kako saznaje N1.

„Jedini krivac za sve ovo što se zbiva na severu Kosova i Metohije, jedini krivac… Doduše, ima malo i krivice onih koji ga pomažu u tome, a to je deo međunarodne zajednice. To je Aljbin Kurti“, izjavio je predsednik Republike Srbije. Dodao je da ne postoje ti pritisci međunarodne zajednice koji bi naveli Srbiju da prizna nezavisno Kosovo. Okrivivši deo međunarodne zajednice za oružanu pobunu kod Banjske, on im je takođe poručio i da je spreman na dijalog, što je zbunilo građane Republike Srbije, prenosi KoSSev.

Potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, priznao je u otvorenom pismu javnosti 29. septembra da je on lično organizovao pobunu na Kosovu. „Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda od okupatora, a ovaj čin nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga od vlasti Srbije i lokalnih struktura“, prenosi Telegraf. Istakao je da se 24. septembra „vratio na sever Kosova i Metohije da zaštiti svoj narod koji je svakodnevno izložen Kurtijevom teroru“, prenose Novosti.

Iako je Radoičićevo priznanje negiralo umešanost Republike Srbije i njenih zvaničnika u oružanu pobunu u Banjskoj, kosovski mediji su počeli da objavljuju uznemirujuće snimke o mogućoj umešanosti Aleksandra Vučića i Vojske Srbije. Naime, postoje snimci sa drona koji navodno prikazuju vežbe i pripreme za napad u Banjskoj, izvršene u Centralnoj Srbiji, odnosno na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama, gde se nalazi jedinica Komande za obuku Vojske Republike Srbije, prenosi KoSSev.

Autor: Nataša Stanojević