Počeo je prvi COMPREHENSIVE GENERIC TRAINING ON PEACE OPERATIONS (CGTPO) kurs!

U Srbiji je počeo prvi COMPREHENSIVE GENERIC TRAINING ON PEACE OPERATIONS (CGTPO) kurs sa ciljem da pripreme civilne stručnjake za učešće u multinacionalnim operacijama.

ISAC fond se pridružio zajedničkim naporima koje su Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova uložili u stvaranje sistema za slanje civilnih eksperata Republike Srbije u multinacionalne operacije, koje je u ovoj godini krunisano prvim CPGTO kursom.

Kao posledica usvajanja “Akcionog plana za razvoj civilnih doprinosa Republike Srbije u multinacionalnim operacijama Evropske unije, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Ujedinjenih nacija“ na sednici vlade Republike Srbije 28. juna ove godine, Srbija se najozbiljnije priprema da ispuni još jednu obavezu proisteklu iz poglavlja 31. pregovora sa EU i pridruži se državama koje civilnim ekspertizama nastoje da izgrade globalni mir. Vojnici  Republike Srbije već 16 godina u misijama UN i EU dokazuju našu posvećenost izgradnji mira, a uskoro će to biti omogućeno i civilnim predstavnicima Srbije.

Ovaj kurs, koji predstavlja jedan od glavnih preduslova da bi se civilni eksperti našli na listi za slanje u multinacionalne operacije, pored ISAC fonda, finansijski i svojom stručnošću,  podržali su i Razvojna agencija Češke, Praški institut za bezbednosne studije,  Vlada Republike Nemačke, Nemački Centar za međunarodne mirovne operacije, Sant Ana škola za napredne studije iz Italije i misija OEBS-a u Srbiji. Kurs se održava u Centru za  mirovne operacije Vojske Srbije i Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije Vojske Srbije.

Da bi naglasili važnost izgradnje ovih kapaciteta za Srbiju, kurs su zajednički otvorili prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova g. Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije g-đa. Jadranka Joksimović i ministar odbrane g. Aleksandar Vulin uz prisustvo načelnika generalštaba gen. Milana Mojsilovića, ambasadora Češke Tomaša Kuchta, šefa misije OEBS-a u Srbiji ambasadora Andrea Oricia, i druge brojne goste i saradnike.

Prvi pilot kurs će biti održan od 26. novembra do 7. decembra 2018. godine.