Održan panel „Izazovi za multilateralni trgovinski poredak – Šta možemo da očekujemo i zašto je to značajno za Srbiju“

Centar za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond organizovao je panel diskusiju Izazovi za multilateralni trgovinski poredak – Šta možemo da očekujemo i zašto je to značajno za Srbiju u četvrtak, 5. jula, u prostorijama EU info centra.

Na panelu se razgovaralo o efektima trenutne krize međunarodnog trgovinskog poretka koja je otpočela uvođenjem carina od strane SAD protiv nekoliko država i carinskih unija ranije ove godine, kao i njihovim povratnim reakcijama kroz sistem za rešavanje sporova u okviru STO. Takođe se razmatrao uticaj ove krize na proces pristupanja nekoliko država kandidata. Ove teme važne su za Srbiju zbog obaveze učlanjenja u STO, kao deo procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Panelisti su se složili da ne vide alternativu sistemu kakav je STO,  štaviše imaju optimističan stav kada je u pitanju opstanak i budućnost ove organizacije. U prilog tome govori i činjenica da, uprkos pomenutim izazovima, treće države ne odustaju od integracije, već naprotiv intenziviraju i ubrzavaju ovaj proces.

Događaj je podržan od strane Fonda za otvoreno društvo i Ministarstva spoljnih poslova Švedske. ISAC se bavi procesom pristupanja Srbije u STO kao delom Poglavlja 30 pristupnih pregovora, a više informacija o tome možete pronaći ovde.

Panelisti:

Olivera Jocić – pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije

Bojana Todorović – nezavisni ekspert i bivša pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije

Predrag Bjelić – profesor Ekonomskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

Skupom je moderirao Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.