Objašnjenje nesrećnih događaja u Štrpcu 6. januara 2023.

Januar 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Pucnjava na dvojicu Srba na Badnji dana na Kosovu

Vremenska linija, reakcije i prethodne tenzije

Vremenska linija

Na Badnji dan, 6. januara, dvojica mladića srpske nacionalnosti, rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) upucani su u Gotovuši, kod Štrpca. Oni su zadobili prostrelne rane, jedan je pogođen u šaku, a drugi u rame. Obojica povređenih su van životne opasnosti.

Prvobitno je informaciju o ranjavanju S.S. (11) i M.S. (21) od strane, kako se navodi, Albanca, iznela Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju prenosi vest da su deca u trenutku napada išla pored puta i nosila Badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu. “Reč je očiglednom pokušaju ubistva nedužne srpske dece koja su zasmetala samo zato što su nosila Badnjak i time jasno pokazala da su Srbi. Iako je više očevidaca videlo registraciju vozila iz kog je pucano, lokalna policija je vozilo pustila. Ovakav napad direktna je posledica antisrpske politike Alјbina Kurtija koji svojim ponašanjem i potezima ohrabruje sve one koji žele srpsku krv, čak i na Božić. Zahtevamo hitnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju će porodicama i povređenima pružiti svu neophodnu pomoć.”

Kosovska policija je, nakon prenete vesti od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju, saopštila da su dobili informaciju oko 15 časova i 19 minuta da su „danas u selu Drajkovce, u Štrpcu, dve osobe – jedna stara oko 11 godina, a druga oko 31 godinu, povređene iz vatrenog oružja od strane nepoznatih osoba koje su se nalazile u putničkom vozilu u pokretu  koje se kretalo iz Štrpca u pravcu Uroševca i potom se udaljio/li sa lice mesta “. U daljem saopštenju za medije izjavili su da je Regionalni Sektor Istrage nakon provere povređenih lica i njihove starosti, utvrdio da povređene osobe imaju 11 i 21 godinu i da su preduzete sve radnje od strane policije, policije reda, a zatim su na lice mesta izašli policijski istražitelji i forenzičari Regionalnog Sektora Istrage, po ovlašćenju tužioca OT-Uroševac, koji su započeli istragu. Regionalna Policija Uroševac je nakon intenzivnog istražnog rada, veoma brzo uhapsila osumnjičenog A.K. albanske nacionalnosti i starosti 33 godine. Regionalni istražitelji su pronašli i potom oduzeli vatreno oružje (pištolj) kojim se sumnja da je izvršeno krivično delo.

Međutim, ranjavanje dvojice mladića 6. januara treba posmatrati kao izolovan događaj.  Napadaču na Stefana i Miloša, Azemu Kurtaju, Osnovni sud u Uroševcu je odredio pritvor u trajanju od 30 dana, a napad je okvalifikovan kao pokušaj teškog ubistva. Kurtaju se stavljaju na teret i krivična dela: izazivanje opšte opasnosti, kao i neovlašćena upotreba oružja. Posmatranje ovog događaja na bilo koji drugi način može samo dovesti do produbljivanja tenzija i pogoršanja međunacionalnih odnosa na Kosovu.

Reakcije

Zbog nedovoljno informacija o samom incident pojavile su se kontradiktorne izjave.

Majka dečaka Stefana Stojanovića, Zorica Stojanović 7. januara je izjavila da su oni povređeni kada ih je pogodio rikošet. „Pucao je na put, na asfalt, nije pucao na njih (mladiće) i pored mog sina ranjen je još jedan mladić. Hvala bogu dobro je, živo i zdravo“, kazala je Zorica Stojanović.

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je na svom Twitter nalogu napisaoA.K. je PUCAO na grupu Srba koja je nosila badnjake, to kažu očevici i to stoji u zvaničnim izveštajima Policije i Tužilaštva. Stefanova majka u stanju šoka nije imala sve informacije. Nemojte da zloupotrebljavate njenu muku, da li metak rikošetira ili ne to je bio pokušaj ubistva.”

Sledećeg dana majka ranjenog deteta Zorica Stojanović je izjavila za Radio Televiziju Gračanica da je tog dana bila u potpunom šoku, a da bi je smirili rekli su joj da nije pucano direktno u njeno dete. U razgovoru sa sinom došla je do zaključka da je u njega i njegovog rođaka namerno pucano i da su imali sreće što se sve završilo samo ranjavanjem.

Žestoke osude iz Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji usledele su nakon saznanja da je osumnjičeni pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga koji je bio van dužnosti. Osude su stigle i od kosovskih zvaničnika, koje su gotovo bile neprimetne u srpskim medijima.

Ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj je na svom Facebook nalogu saopštio i potvrdio da je osumnjičeni A.K. pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga. Mehaj je rekao da će se prema osumnjičenom „postupati po propisima i zakonima koji važe u Ministarstvu odbrane i snagama bezbednosti„. Armend Mehaj je izrazio najiskrenije žaljenje i poželeo brz oporavak ranjenim mladićima.

Ovaj događaj propratili su protesti Srba sa Kosova i Metohije, blokada puta Uroševac-Štrpce kod sela Gotovuša, osuda međunarodne zajednice i zvaničnika iz Prištine. Iz Srbije su došle najoštrije osude i ovaj incident je prikazan kao “još jedan u nizu strašnih incidenata koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive”.

Pro-vladini mediji i mediji bliski vlasti nisu preneli izjave zvaničnika iz Prištine. Aljibin Kurti se istog dana oglasio na svom Twitter i Facebook nalogu osudivši ranjavanje i poručivši da je “Kosovska policija maksimalno angažovana u obavljanju svojih dužnosti u cilju zaštite života i imovine svih bez razlike”. Vjosa Osmani je takođe osudila ovaj događaj.

Pojedini pripadnici estrade iskoristili su ovaj događaj. Reper i bivši učesnik rijaliti programa Zadruga Milan Janković Čorba posetio je ranjenog i uznemirenog Stefana Stojanovića (11) u bolnici, odneo mu praznični paketić i iskoristio priliku da se fotografiše sa ranjenim dečakom i fotografiju podeli na svom Instagram nalogu uz opis “Hristos se rodi mali srecan Bozic! Mi smo tvoja nova braca :)”. U utorak, 10. januara održano je i humanitarno veče u beogradskoj kafani „Narodna priča“ pod nazivom „Niste sami“. Ovom događaju prisustvovale su brojne estradne ličnosti među kojima su i Goga Sekulić, Ljuba Perućica, Sale Tropiko, Gabrijela Pejčev i mnogi drugi. Kako navode organizatori sav prihod sa ovog događaja biće prosleđen braći Stojanović kao vid podrške zbog iskazane hrabrosti.

Prethodne tenzije

Tokom prošlog meseca i velikih tenzija na Kosovu i Metohiji, koje su nastale nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, na internet portalu ruske novinske agencije Sputnik na srpskom jeziku preneta je izjava ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenko o ovim dešavanjima. On je izjavio da se situacija na Kosovu nalazi na ivici i  “veoma podseća na to što se dešava u Ukrajini”. Isti portal je preneo izjavu Olega Morozova, poslanika Državne dume iz „Jedinstvene Rusije“, koji govori da Rusija treba da stane u odbranu prava Srbije. Oleg Morozov poručuje da je kolektivni Zapad vitalno zainteresovan za očuvanje Kosova kao antisrpske baze i da je to izvor sukoba.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je dao izjavu za rusku novinsku agenciju TASS povodom ovog događaja. On izjavljuje da podrška Zapada dovodi do zaoštravanja konflikta u Ukrajini i u nepriznatoj republici Kosovo i da “prištinski radikali, predvođeni lokalnim premijerom Kurtijem, nastavljaju da podstiču srbofobična raspoloženja pod pasivnim okom Zapada”.

Ove tvrdnje su deo prokremljovske dezinformacione kampanje kojom se okrivljuje Zapad za eskalaciju tenzija na Kosovu u decembru 2022. godine. Ni Vašington ni Brisel ne stoje iza trenutnih događaja na Kosovu. EU i SAD naporno rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i smirivanju trenutnih tenzija. Takođe, prokremljski mediji koriste trenutne događaje na Kosovu i Metohiji za skretanje pažnju sa ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog tenzija između Beograda i Prištine postoji strah da bi Rusiji zapravo odgovarao sukob na Balkanu, a pored Bosne i Hercegovine najnestabilniji je upravo odnos Beograda i Prištine.  Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić za Blic izjavljuje da “ukoliko bi došlo do sukoba širih razmera, recimo, na Kosovu, Zapad bi morao da se bavi sa dva sukoba u Evropi što znači da bi pomoć Ukrajini bila manja” i smatra da Rusije pokušava da izazove rat na Zapadnom Balkanu.

Autor: Tanja Plavšić