Novo partnerstvo: ISAC Fond i češki Jagello 2000 uspostavljaju saradnju

ISAC Fond ima čast da objavi početak saradnje sa Jagello 2000, vodećom češkom asocijacijom za evroatlantsku saradnju (http://www.jagello.org). Nakon nekoliko meseci diskusija, na sastanku održanom u Beogradu 14. aprila, top menadžment dve organizacije se saglasio da se otpočne saradnja kroz pilot projekat. Prvi zajednički projekat novih partnera je jednonedeljni intenzivni seminar za univerzitetske predavače iz Srbije, Bosne i Hercegovine o pitanjima koja se tiču evroatlantskih integracija, koji će biti održan u Pragu.

Seminar (13. – 20. maj) ima za cilj da prenese opšta iskustva tranzicije u češkoj, a posebno iskustva u oblasti reforme sektora bezbednosti i odbrane, i u oblasti evroatlantskih integracija, profesorima i predavačima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Glavne teme seminara uključuju razvoj odbrambene strukture i vojske, reformu obaveštajnih službi, političke i odbrambene aspekte NATO, koordinaciju i saradnju između EU i NATO, promene u sistemima bezbednosti evroatlantskih struktura kao odgovor na neophodnost borbe protiv terorizma, itd. Celokupan projekat podržava češko Ministarstvo spoljnih poslova.

U skladu sa svojom misijom, ISAC Fond nastavlja da proširuje svoju saradnju sa sličnim institucijama u inostranstvu, sa ciljem da ponudi najbolje moguće programe profesionalcima iz Srbije, u nastojanju da im pomogne u pripremama za uspešan proces evroatlantskih integracija.