Neutralnost u XXI veku – pouke za Srbiju

DVODNEVNA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “NEUTRALNOST U XXI VEKU – POUKE ZA SRBIJU”

Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) iz Beograda, uz podršku oružanih snaga Švedske, organizuje dvodnevnu konferenciju na temu neutralnosti u Hotelu Zira u Beogradu, 1-2. decembar 2011.

Uoči proglašenja nezavisnosti Kosova početkom 2008. godine, Narodna skupština Republike Srbije proglasila je „vojnu neutralnost Srbije prema postojećim vojnim savezima“, kroz jedan član Rezolucije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije. Iako ova tzv. vojna neutralnost nije precizno definisana ni u jednom drugom državnom dokumentu, politički establišment, mediji i građani su prihvatili ovu spoljnopolitičku odrednicu kao činjenicu.

Bez definisanog i razvijenog koncepta neutralnosti i bez unapređenja saradnje u sistemu kolektivne bezbednosti u Evropi i usaglašenosti sa državama članicama EU i regiona, ovakva situacija nije održiva na duži rok.

Smatramo neophodno potrebnim da politička, stručna i najšira javnost Srbije bude informisana o tome šta zaista znači biti neutralna zemlja u XXI veku u Evropi i na koji način su se transformisali koncepti neutralnosti sadašnjih evropskih neutralnih država.

U tom cilju, ISAC fond namerava da obezbedi nezavisni forum za stručnjake, predstavnike civilnog sektora, predstavnike univerziteta i medija i političare iz Srbije, Zapadnog Balkana i EU, na teme dinamičke promene koncepta neutralnosti u XXI veku, odnosa sistema kolektivne bezbednosti i neutralnih država, kao i na temu perspektiva „vojno neutralne Srbije“ u međuzavisnom svetu.

Radni jezici konferencije su srpski i engleski.

Program konferencije

Materijali za konferenciju (na engleskom)