Neutralnost i uloga Srbije u evropskoj „bezbednosnoj zajednici“ – Kako dalje?

Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) iz Beograda organizovao je 18. novembra 2013. godine, uz podršku oružanih snaga Švedske, panel „Neutralnost i uloga Srbije u evropskoj „bezbednosnoj zajednici“- Kako dalje?“ koji je nastavak dugoročnog bavljenja ISAC fonda ovom temom.

U panelu su učestvovali prof. dr Predrag Simić, profesor Univerziteta u Beogradu, pukovnik Tomas Klementson, vojni ataše Kraljevine Švedske u Srbiji, Jadranka Joksimović, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije i Zoran Ostojić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Panelisti su dali svoje perspektive o raznovrsnim temama vezanim za pitanje neutralnosti, kao što su evolucija ovog koncepta u Evropi posle Hladnog rata, realističnost statusa vojne neutralnosti Srbije, izazovi za našu zemlju u sadašnjem vojno-bezbednosnom statusu u procesu evropskih integracija, te koji su glavni bezbednosni izazovi za Srbiju u kontekstu evropske integracije i saradnje u programu Partnerstvo za mir itd. Posle uvodnih izlaganja, usledila je zanimljiva diskusija sa publikom koja je uglavnom bila zainteresovana za pitanje odnosa Srbije sa NATO u bližoj budućnosti.

Na panel diskusiji je takođe predstavljeno najnovije izdanje ISAC fonda, podržano od strane Oružanih snaga Kraljevine Švedske, Neutralnost u XXI veku – Pouke za Srbiju, čiji su autori najeminentniji evropski stručnjaci za neutralnost i bezbednosne izazove na evro-atlantskom prostoru.

Elektronsku verziju knjige mozete preuzeti ovde.