Najava pete ZSBP konferencije „ZSBP i evropski izbori 2019“

U sklopu višegodišnjeg programa koji se bavi Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i njenim uticajem na proces pristupanja Srbije, ISAC fond organizuje petu godišnju međunarodnu konferenciju „ZSBP i evropski izbori 2019“. Konferencija će se održati 11. aprila 2019. u hotelu Metropol Palace u Beogradu.

Glavni fokus događaja biće na procesu usaglašavanja Srbije sa pristupom EU oko pitanja koja se tiču Poglavlja 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika). Međutim, kako se konferencija održava neposredno pre izbora za Evropski parlament koji su najavljeni za kraj maja, jako je važno uzeti u obzir predstojeće izbore i šta oni mogu da znače za Srbiju i EU, naročito u oblasti spoljne i bezbednosne politike.

Panelisti će govoriti o očekivanim rezultatima predstojećih izbora za Evropski parlament i njihovom uticaju na proces donošenja odluka u okviru ZSBP kao i na Srbiju i Zapadni Balkan. Budući sastav Evropskog parlamenta, a samim tim i Evropske komisije direktno će uticati na pitanja: da li je proširenje još uvek izvodljivo; u kojoj meri će sprovođenje reformi biti potrebno i, još važnije, u kojoj meri će pristup zasnovan na evropskim vrednostima, naročito u oblastima vladavine prava, demokratskog upravljanja i spoljne i bezbednosne politike biti preduslov za završetak pregovora o pristupanju.

Druga tema konferencije ispitaće kako različite države članice EU vide odnos između EU i Rusije, njegov uticaj na položaj Srbije i da li će ishod evropskih izbora na bilo koji način taj odnos promeniti. Istovremeno, odnosi EU-Rusija i sankcije koje su usledile su najznačajnija „tačka neslaganja“ kada je u pitanju usklađenost Srbije sa EU, i važno je u Srbiji preneti informacije o stavovima određenih država članica koje mogu uticati na proces pristupanja Srbije.

Kao i prethodnih godina, na konferenciji će biti prisutni sadašnji i bivši zvaničnici iz institucija EU i iz država članica, predstavnici ekspertske zajednice iz Srbije i iz nekoliko država članica EU.

Konferenciju ćete moći uživo da pratite na našoj Facebook stanici (www.facebook.com/ISACfund), kao i preko Twitter (@ISACfund #CFSPSerbia).