Najava 4. ZSBP konferencije: „Nove perspektive za Zapadni Balkan“

U sklopu višegodišnjeg programa koji se bavi Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i njenim uticajem na proces pristupanja Srbije, ISAC fond organizuje četvrtu godišnju konferenciju o tendencijama i perspektivama u okviru ove oblasti, kao i pozicioniranju Srbije u razvoju zajedničkog spoljnog, bezbednosnog i odbrambenog pristupa EU. Konferencija će se održati 25. aprila 2018. godine u hotelu Radisson Blu u Beogradu.

Ove godine, glavni fokus konferencije će biti na daljoj implementaciji Globalne strategije EU kao i na nove inicijative i promene u oblasti bezbednosti i odbrane, uključujući i Stalnu strukturnu saradnju (PESCO). U svetlu novih trendova u oblasti bezbednosne i odbrambene saradnje, konferencija će razmotriti kako se Srbija i Zapadni Balkan uklapaju u novonastale inicijative kao i da li će to dovesti do nekih promena u kontekstu obaveza koje proizilaze iz poglavlja 31, uključujući i specifična pitanja sa kojima se Srbija suočava u okviru procesa pristupanja. Ključne teme će svakako biti spoljnopolitičko pozicioniranje Srbije, posebno kada su u pitanju odnosi sa Rusijom i Evropskom unijom, kao i način funkcionisanja PESCO i njene implikacije na EU i buduće države članice.

ISAC fond sa zadovoljstvom najavljuje da će konferenciju otvoriti gospodin Ivica Dačić, Prvi potpredsednik Vlade i Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, kao i da će ovim povodom u Srbiju prvi put doći i gospodin Sven Biscop, direktor programa Evropa u svetu, pri Kraljevskom institutu za međunarodne odnose – Egmont.  Kao i prethodnih godina, na konferenciji će biti prisutni sadašnji i bivši zvaničnici iz institucija EU i država članica, kao i visoki predstavnici Vlade Srbije.