Media Monitoring Report Zapadnobalkanske mreže za borbu protiv dezinformacija u periodu Septembar – Decembar 2023.

Predstavljamo vam Media Monitoring Report Zapadnobalkanske mreže za borbu protiv dezinformacija, koji predstavlja pregled ključnih trendova dezinformacija i srodnih taktika manipulacije koje pogađaju zemlje Zapadnog Balkana, za period oktobar – decembar 2023.

https://antidisinfo.net/disinformation-trends-and-narratives-in-the-western-balkan-region-media-monitoring-report-for-the-period-october-december-2023/

Tokom ovog perioda, dezinformacioni i lažni narativi u Srbiji, bili su lokalne prirode, pored propagande koja se bavi ratovima u Ukrajini i Gazi, jer su izbori za nacionalni parlament i delimični lokalni izbori održani 17. decembra, bili u centru pažnje medija. Predizborna kampanja vladajuće stranke bila je znatno vidljivija od cele opozicije i, kao i obično, obeležena je „prljavom“ propagandom protiv opozicije, lažnim narativima i nedostatkom transparentnosti i dijaloga. Takva atmosfera učinila je Srbiju veoma ranjivom kada su u pitanju teorije zavere i lažni narativi.

U izveštaju Zapadnobalkanske mreže za borbu protiv dezinformacija možete pogledati koji su to narativi bili zastupljeni u ostalim državama Zapadnog Balkana i kako se u medijima promoviše ruski uticaj na Balkanu, u kontekstu postojećih sukoba.