Konferencija “Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji”

ISAC fond je 12. i 13. maja u Crowne Plaza hotelu u Beogradu organizovao međunarodnu konferenciju “Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji“. U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Kraljevine Švedske, Fondacijom za otvoreno društvo, Fondacijom Friedrich Ebert, Delegacijom Evropske unije u Srbiji, EU info centrom, Fondacijom Heinrich Bcll, Ambasadom Češke u Beogradu i Ambasadom Savezne Republike Nemačke u Beogradu, ISAC je posvetio konferenciju analizi Poglavlja 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) pregovora o pristupanju EU i rešavanju osjetljivih pitanja koja proizilaze iz njega.

Posebno smo zadovoljni što su konferenciju otvorili NJ.E. Ivica Dačić, g. Carl Bildt, NJ.E. Michael Davenport i g. Robert Cooper. Oni su pružili odličan uvid u izazove ZSBP u slučaju Srbije i njenog značaja za proces pregovora. Veoma je važno što su visoki predstavnici Vlade Srbije učestvovali u ovoj konferenciji, s obzirom da je ceo projekat ISAC fonda koji se bavi Poglavljem 31 zamišljen tako da obezbedi platformu za prenos ekspertize donosiocima odluka u Srbiji zaduženim za ovo pregovaračko poglavlje.

Konferencija je imala zavidan nivo medijske pažnje i diskusije su ponudile važan pregled pitanja sa kojima se Srbija suočava u kontekstu spoljne i bezbednosne politike. Pitanje sankcija prema Rusiji bila je jedna od najčešće diskutovanih tema, kao i stav prema krizi u Ukrajini. Globalna pitanja kao što su terorizam, migracije, finansijska kriza su takođe bili u fokusu, i uloga Srbije je analizirana iz više perspektiva.

Konferencija je trajala dva dana, sa popodnevnim satima prvog dana rezervisanim za prezentaciju i diskusiju o ISAC-ovom “Vodiču kroz Poglavlje 31 pretpristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom“. Vodič sadrži osnovne informacije o razvoju, strukturi i značaju Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije, kao mehanizmu za koordinaciju nacionalnih politika.

Drugi dan je bio podeljen na 3 panela: “Zajednička spoljna i bezbednosna politika Evropske unije: Trenutni izazovi i položaj zemalja Zapadnog Balkana” (panelisti: g. Vladimir Ateljević, NJ.E. Aleksandar Andrija Pejović, g. Herbert Pribitzer, gđa Christiana Markert; moderator dr Ivan Vujačić); “Iskustva i doprinosi u okviru ZSBP članica koje su pristupile od 2004. godine” (panelisti: NJ.E. Ivana Hlavsovb, g. Adam Balcer; moderator g. Igor Novaković); i „Pristup zajedničkoj spoljnoj politici EU: Buduće perspektive“ (panelisti: dr Marina Jovićević, gđa Rebecca Harms, g. Karsten Voigt, dr Jan Joel Andersson; moderator dr Johanna Deimel). Završni govor je pripao dr Tanji Miščevic´, koja je zaključila da je konferencija ovog profila bila izuzetno potrebna kako bi se pomoglo pregovaračkom timu Srbije da bolje pristupi ovom važnom poglavlju.

Tim ISAC fonda je zadovoljan uspehom konferencije koja je početak višegodišnjeg projekta osmišljenog da obezbedi ekspertizu, predloge praktričnih politika i aktivnosti informisanja javnosti u vezi sa poglavljima 30 i 31 pregovaračkom timu Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

Zaključke konferencije možete preuzeti ovde

 

Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji

ISAC fond sa zadovoljstvom najavljuje predstojeću međunarodnu konferenciju „ZSBP i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji“ koju će organizovati 12. -13. maja 2015. godine.

Otvaranjem pregovora o pristupanju EU u 2013. godini, Srbija je započela završnu fazu procesa evropskih integracija koja vodi ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Ovaj proces deli Acquis Communautarie na 35 poglavlja, u okviru kojih Srbija mora uspešno da završi pregovore kako bi ušla u EU.

Poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, obično se doživljava kao tehnički proces i lako za zatvaranje, ali bi u slučaju Srbije moglo postati nepredviđena prepreka. Gotovo sva pitanja koja spadaju u ovo poglavlje, s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju u Evropi, su prilično osetljiva. Ovi izazovi su postali još osetljiviji sa razvojem krize u Ukrajini, zbog čega je Srbija u delikatnoj poziciji balansiranja između EU i Rusije, koja se mora dugoročno rešiti ako je konačni cilj Srbije da postane punopravna članica EU. To je razlog zašto čvrsto verujemo da se ovo poglavlje mora prepoznati kao poglavlje velike važnosti i da mu je neophodno posvetiti punu pažnju.

Cilj ove konferencije je da ukaže na neka od ovih osetljivih pitanja i stvori bolje razumevanje o suštini poglavlja 31 kao i obavezama koje iz njega proizilaze. Ova konferencija će ujedno biti dobra platforma za podizanje svesti o tome šta je ZSBP EU, kao i trenutna i buduća uloga Srbije u tom okviru.

Pošto ISAC započinje višegodišnji program osmišljen da Pregovaračkom timu za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji ponudi ekspertizu, političke preporuke i aktivnosti informisanja javnosti o poglavljima 30 i 31, verujemo da ova konferencija predstavlja dobru priliku za predstavljanje i usmeravanje neophodne pažnje na problematiku ovih poglavlja.

Najnoviju verziju agende možete pogledati ovde.