ISAC i FOD organizovali su panel „Srbija na početku pristupanja EU“

ISAC i Fond za otvoreno društvo 4. novembra 2013. godine organizovali su interaktivni panel „Srbija na početku pristupanja EU“. Govornici na panelu bili su ambasador EU NJ.E. Majkl Davenport, ministar za evropske integracije gospodin Branko Ružić i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, dr Tanja Miščević, a panel su moderirali gospođa Jadranka Jelinčić iz FOD-a i gospodin Milan Pajević iz ISAC fonda.

Cilj panela je bio da se pruži pregled početka procesa skrininga i objasni šta se očekuje od Srbije u kraćem i srednjem roku kada pristupni pregovori počnu. Panel je namenjen publici koja se sastojala uglavnom od predstavnika civilnog društva i medija iz cele zemlje, tako da bi se bolje upoznali sa procesom pristupanja.

Teme koje su govornici pokrili bile su orjentisane uglavnom na uspostavljanje pregovaračkog okvira i očekivani početak zvaničnog pregovaračkog procesa (Međuvladina konferencija), odgovornosti glavnog pregovarača, Kancelariju za evropske integracije i ministra za EU integracije, kao i na značaj Briselskog sporazuma i kako će se kosovsko pitanje rešavati u okviru poglavlja 35. Publika je bila u prilici da direktno postavlja pitanja, koja su obuhvatala nivo spremnosti srpske administracije za početak pristupnih pregovora, nivo uključenosti (ili nedostatak iste) lokalnih samouprava i opština u proces pristupanja i kako će se pojedina poglavlja prelaziti.


Foto: Ana Dokučević www.mc.rs