Analiza vesti: „Zelenski se plaši Majdana – 3“

Novembar 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Zelenski se plaši Majdana – 3

https://www.politika.rs/scc/clanak/585205/Zelenski-se-plasi-Majdana-3

Izjava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da postoje operativni podaci da Kremlj „do kraja“ godine planira zaveru koja bi za cilj imala njegovo uklanjanje sa vlasti, poslužila je srpskim pro-ruskim medijima za dobro poznat ruski narativ o dešavanjima u Ukrajini 2014. godine i Majdanu kao državnom prevratu, a ne demokratskoj revoluciji ukrajinskog naroda.

Kako je izjavio Zelenski, novi ruski plan ima kodni naziv „Majdan 3“. Kako je rekao, ruske službe već su pokrenule veliki napad dezinformacijama, sa primarnim ciljem da destabilizuju Ukrajinu. „Majdan je za njih državni udar, tako da je operacija razumljiva“, rekao je Zelenski i dodao da je ukrajinska obaveštajna služba sprečila najmanje pet ili šest atentata na njega.

Izjavu ukrajinskog predsednika proruski orijentisani mediji predstavili su kroz najmanje dva narativa. Prvi je onaj stari o tome da je Majdan bio državni prevrat, a izjava Zelenskog samo to potvrđuje. Dok se drugi odnosi na to da Zelenski nema podršku u zemlji, dodajući da su zbog toga i protesti u Ukrajini nepoželjni.

Oba narativa su prisutna u tekstu Politike. U tekstu se još navodi i da je priča o njegovom puču servirana za zapadne saveznike i da se Zelenski namerno fokusira na priču o svrgavanju. Politika bez navođenja piše i da „u političkim krugovima već dugo postoji teorija zavere da su zapadne izjave o smanjenju pomoći Ukrajini samo način da se Zelenskom jasno stavi do znanja da je vreme da ode. Ili kroz poraz na izborima ili jednostavno kroz ostavku i prenošenje vlasti na druge ljude.

Tako dnevni list Informer piše da „ukrajinski predsednik strahuje od masovnih protesta u Kijevu“.

„Proteklih meseci u zapadnim medijima sve češće se pojavljuju informacije o podelama u najvišem rukovodstvu Ukrajine. Ukrajinski izvori tvrde da je Zelenski ’okamenjen’ u ostvarivanju nerealnog cilja potiskivanje Rusije sa svih teritorija na koje Kijev tvrdi da polaže pravo“, piše Informer koristeći tekst britanskog Tajma. Tekst pruža pregled svih izazova sa kojima se suočava predsednik zemlje koja je napadnuta, unutrašnje i u odnosima sa partnerima sa Zapada. Međutim, Informer koristi tekst kao dokaz da niko, čak ni u Ukrajini, ne veruje da se okupirani delovi mogu osloboditi.

I dnevni list Alo preneo je izjavu Zelenskom u istom narativu kao i gorespomenuti mediji. Cinična izjava zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrija Medvedeva, upotpunila je postavljeni narativ.

„Šef Banderistana optužuje Rusiju da priprema operaciju ’Majdan 3’ u Kijevu kako bi ga uklonila sa vlasti. Prokletstvo…Pomešali smo sve karte. Otkrili su nas. A sve je već bilo spremno – ljudi, tone oružja“, napisao je Medvedev na mreži X, doskorašnjem Tviteru.

Iako se u analiziranim tekstovima ne mogu pronaći konkretne lažne vesti, spomenuti mediji manipulisali su činjenicama, izjavama i pisanjima zapadnih medija, šireći narative koji se svakodnevno pojavljuju od 24. februara 2022. godine. To su narativi da je Majdan državni udar, a ne demokratska revolucija ukrajinskog naroda, kao i da Zelenski gubi podršku u Ukrajini.

Prema rezultatima istraživanja Galupa, gotovo svi Ukrajinci saglasni su da pobeda u ratu znači da se povrati sva ukrajinska teritorija koju je Rusija zauzela od 2014. godine kada je anektirala Krim. Prošle godinu borbu do pobede podržavalo je njih 70%, a ove godine podrška je pala 60%.

Istraživanje je pokazalo i da Ukrajinci imaju veliko poverenje u vojsku, čak 95% ispitanika veruje ukrajinskoj vosci. Podrška predsedniku Zelenskom je takođe snažna i njemu veruje i dalje 81%, iako postoje trendovi pada poverenja zbog manje odlučne ofanzive nego što je to bila prošlogodišnja.

Autor: Sofija Popović