Analiza vesti „Zašto se Soroš povlači iz Evrope, a ostaje na Balkanu? Zapad je leš, ovde počinje lov na duše!“

Avgust 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Zašto se Soroš povlači iz Evrope, a ostaje na Balkanu? Zapad je leš, ovde počinje lov na duše!

https://rt.rs/srbija-i-balkan/47783-soros-povlacenje-evropa-balkan/

„Počinje lov na duše na Balkanu“, tako verzija ruskog državnog medija na srpskom Russia Today – Balkan izveštava o odluci predsednika Fondacije za otvoreno društvo (OSF), Aleksa Soroša da organizacija napustiti neke oblasti rada u Evropi.

U tekstu objavljenom 31. avgusta, sagovornici RT-a ponavljaju duboko ukorenjene lažne narative o civilnom društvu u Srbiji o „soroševskim organizacijama“ i „stranim plaćenicima“ koji cilj imaju „antirusko i antipravoslavno delovanje i promovisanje LGBT propagande“. Osim toga, u tekstu je dominantan i narativ da bi „antidot soroševskoj agendi“ mogao da bude Donald Tramp koji može da smanji uticaj ove fondacije.

„Aleks Soroš je konkretno rekao da oni svoje snage preraspodeljuju na istok Evrope jer misle da će se tu odigravati važnije stvari po kontinent. Jasno je da hoće da pojačaju pohod političko-globalističkog Zapada ka Istoku, i usmeravaju snage tamo gde je front najaktuelniji i gde se očekuje zaoštravanje“, ističe za RT politikolog Aleksandar Pavić, inače dobitnik ruske nagrade „Imperska kultura“ u kategoriji „Slovensko bratstvo“ i jedan od čestih sagovornika u proruski orijentisanim medijima u Srbiji.

Dalje u tekstu se navodi da je Zapad već potpuno pod uticajem Soroševe ideologije, „pa je organizacija na kojoj sada stoluje Sorošev sin Aleksandar rešila da ‘dobročinstvo’ pokazuje na istočnoj strani kontinenta. Kako bi jednostavno rekao reditelj Dragoslav Bokan – od Zapada je ostao samo leš. Sorošu je sada potrebna sveža krv”, piše RT.

Pavić komentariše da će Soroševo prisustvo dodatno pojačati pritisak kako bi se uništio obrazovni sistem i vrednosni sistem mladih.

„Sve ono što se dešava u onom liberalnom delu Amerike koji sad tone velikom brzinom možemo da očekujemo i ovde da se gura – da se deca ubeđuju da promene pol, da mogu da se sakate pre puberteta, a da roditelji o tome ne treba da odlučuju. Vodiće se kampanja protiv većinskog naroda, a Soroš je najavio da će se pojačati pomoć Romima tako da verujem da će od Roma probati da naprave politički faktor koji će biti u funkciji fragmentacija društva“, uveren je Pavić koji poziva državu da pomogne u borbi sa ovakvom agendom.

Ono što RT ne spominje je da je odluka Fondacije za otvoreno društvo odlučila da smanji svoje aktivnosti unutar EU jer vlade država članica kao i Evropska unija ulažu mnogo novca za ista pitanja.

„Novoodobreni strateški pravac predviđa povlačenje i prekid velikog dela našeg trenutnog rada u Evropskoj uniji, pomerajući fokus i alokaciju resursa na druge delove sveta. Ova promena nije odraz prošlog rada i velikog doprinosa zaposlenih tokom godina, već odluka koja je okrenuta budućnosti, ukorenjena u budućim prilikama“, navodi se pismu Fondacije koju je objavio mađarski servisa Radija Slobodne Evrope (RSE).

U RT-u se takođe ne navodi i to da je još u junu ove godine 93-godišnji Džordž Soroš predao svoju 25 milijardi vrednu Fondaciju svom sinu, a da je još u julu došlo do otpuštanja 40% zaposlenih širom celog sveta u sklopu strateškim promena poslovanja ove Fondacije.

Mantra o Soroševim plaćenicima koji uništavaju srpsku pravoslavnu tradiciju i promovišu zapadne vrednosti u srpskom javnom prostoru dominantna je već tri decenije, uz etikete „domaći izdajnik“ i „strani plaćenik“.

Autor: Sofija Popović