Analiza vesti: „Vulin: Svako ko je tražio nestanak Rusije tražio je i nestanak Srbije“

Novembar 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Vulin: Svako ko je tražio nestanak Rusije tražio je i nestanak Srbije

https://lat.sputnikportal.rs/20231105/vulin-svako-ko-je-trazio-nestanak-rusije-trazio-je-i-nestanak-srbije-1163385121.html

Iako ne analiziramo izjave zvaničnika, ostavka Aleksandra Vulina, direktora Bezbednosno-informativne agencije, važna je zbog anti-zapadnog narativa koji nosi sa sobom, kao i promena u unutrašnjoj politici Srbije. Uz to je prisutan narativ srpskog patriotizma i Dodikova podrška Vulinu. Podsetićemo da je 11. jula Ministarstvo finansija SAD donelo odluku da uvede sankcije direktoru BIA usled „umešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije.“ Ova dela uključuju korišćenje javne funkcije radi uspostavljanja ličnih interesa, uključujući umešanost u trgovinu drogom.

Aleksandar Vulin je u svojoj izjavi za Sputnik naveo da velike sile Zapada pokušavaju da sruše Aleksandra Vučića uoči izbora, i da je on svoju ostavku podneo samoinicijativno jer nije želeo da Srbija ispašta zbog njega.

On svoje stavove ne krije, kako kaže, i oduvek je bio za bratstvo sa Rusijom i Kinom, kao i za Srpski Svet. Podsetićemo da koncept Srpskog Sveta između ostalog predstavlja ujedinjenje svih Srba u jednoj državi, i da je zasnovan na temeljima ekstremnog nacionalizma i politike Slobodana Miloševića. U nastavku, Vulin navodi da “oni koji žele nestanak Rusije, žele i nestanak Srbije”, i da zbog toga sada plaća cenu, jer je imao hrabrosti da to i javno kaže.

U svom izlaganju koje gravitira oko nacionalne, slobodarske i suverene Srbije, i BIA koja ne sarađuje ni sa kim, i ne deli informacije sa drugim državama osim oko terorizma, Aleksandar Vulin zaboravlja nekoliko stvari. Zaboravlja da istakne da je kao Ministar unutrašnjih poslova bio akter tajnog prisluškivanja opozicionih ruskih političara koji su boravili u Srbiji, a zatim otputovao u Moskvu i sva klasifikovana dokumenta predao Sekretaru za nacionalnu bezbednost, Nikolaju Petruševu. Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivarova, koji je osuđen na 5 godina zatvora, a nedavno i hapšenjem opozicionara Kara-Murze zbog istoimene afere. O pomenutoj temi smo već pisali u našem prethodno objavljenom članku.

U drugom članku, Sputnik pod naslovom “Amerika i EU traže moju glavu”, prenosi celokupnu izjavu Aleksandra Vulina povodom njegove ostavke sa mesta direktora BIA. Delovi izjave uključuju pritisak Zapada na Srbiju i porede ga sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. Zatim, pominje dezintegraciju Srbije, Srpskog Sveta, potčinjenost Zapadu, i tehnološku i ekonomsku zavisnost. Vulin nije izostavio ni veličanje Aleksandra Vučića kao poslednjeg nezavisnog vođu u Evropi.

Pohvale za ovaj potez su ubrzo pristigle i od Predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Dodik je naveo da je Vulin veliki borac za Republiku Srpsku, i za stvaranje Srpskog Sveta. Ovo je i za očekivati s obzirom da je, nedavno, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo sankcije sinu i ćerki predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Igoru i Gorici.

Često korišćena retorika u izlaganjima Aleksandra Vulina i Milorada Dodika uključuje poređenje njihove žrtve sa napadom na Srbiju ili Srpski narod. Aleksandar Vučić, takođe u svojim izlaganjima nije izostavljao ovaj deo retorike. A pre Vučića, poznat po ovoj retorici bio je Slobodan Milošević. Nedavni intervju Vučića je štaviše bio identičan Miloševićevom iz 1999. koji prenosi Danas, a u kom se citira „I ne ruše neki spolja Srbiju zbog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije.“ Ovakva vrsta populističkog spina, odlika je autokratskih lidera koji se time služe za domaće potrebe. Time ne čudi, da ovakve izjave dolaze od Aleksandra Vulina pred predstojeće izbore u decembru, u trenutku kada su mu usled ostavke omogućeni javni nastupi.

Autor: Đorđe Terek