Analiza vesti „Vučić poručio Zapadu: Rešite ovo sa svojim čedom Kurtijem pa me onda zovite“

Jun 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Vučić poručio Zapadu: Rešite ovo sa svojim čedom Kurtijem pa me onda zovite                

https://lat.sputnikportal.rs/20230618/obracanje-predsednika-srbije-aleksandra-vucica-video-1157363264.html

Nakon održanih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, tenzije na severu Kosova ne prestaju. U novembru prošle godine, Srbi sa severa povukli su se iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju i sudove. Nakon što su vanredni izbori u četiri opštine na severu, na zahtev međunarodne zajednice odloženi, vlasti u Prištini odlučili su da izbore raspišu za 23. april 2023. godine.

Za učešće na izborima, Srbi su zatražili povlačenje specijalne kosovske policije sa severa, ali i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Pošto ti zahtevi nisu ispunjeni, Srpska lista, politička opcija koja uživa gotovo stoprocentnu podršku Srba sa severa, a koja je bliska vlastima u Beogradu, odlučuje da bojkotuje lokalne izbore. Kao rezultat bojkota, od više od 45 hiljada upisanih birača, glasalo je tek nešto više od 1500 ljudi.

Novi gradonačelnici u četiri opštine sa srpskom većinom su predstavnici albanskih partija, sa osvojenih po nekoliko stotina glasova. Iako je i međunarodna zajednica stava da izbori na severu nisu legitimni i da ne nude dugotrajno političko rešenje, vlasti u Prištini ipak su jednostrano odlučile da će gradonačelnici početi da obavljaju svoje dužnosti i to u zvaničnim zgradama četiri opštine na severu – Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan. To je izazvalo ponovno povećavanje tenzija na relaciji Beograd – Priština, koje traju već gotovo mesec dana.

Tenzije su dodatno pojačane kada je tokom prošle nedelje objavljena vest o hapšenju tri kosovska policajca na teritoriji Srbije. Dok Beograd tvrdi da su policajci prešli administrativnu granicu i da su uhapšeni duboko na teritoriji Srbiji, vlasti u Prištini saopštile su da su policajci kidnapovani unutar teritorije Kosova. Ni NATO ni misija EU na Kosovu (EULEKS) nisu objavljivale svoja saznanja o ovom događaju.

U dodatnom pogoršanju već zaoštrenih odnosa bitnu ulogu igraju i mediji bliski vlastima u Beogradu. Jedan od njih je i verzija ruskog portala „Sputnjik“ na srpskom. U svom izveštavanju o ovom incidentu, portal se oslanja isključivo na izjave srpskih državnih zvaničnika, a naslovi objavljenih tekstova dodatno raspiruju tenzije.

U tekstu objavljenom 18. juna, Novosti prenose izjavu potpukovnika Darka Đošića, komandanta specijalnog odreda Vojske Srbije „Kobre“ povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da su „Kobre“ kidnapovale tri kosovska policajca. Ova izjava p.puk. Đošića, pored toga što sadrži direktne pretnje, je i neprimerena jer je veoma neuobičajeno da se komandanti jedinica vojske Srbije oglašavaju po ovakvim pitanjima.

U tekstu objavljenom 16. juna, Sputnjik Srbija ponovo prenosi izjavu, ovog puta, srpskog ministra spoljnih poslova pod naslovom „Dačić: Kurtiju kao da je propao dan ako ne izazove neki novi incident“. Dan kasnije u još jednom tekstu gde se prenosi izjava sprskog šefa diplomatije, kosovski premijer Aljbin Kurti se predstavlja kao „jedan od glavnih smetnji i pretnji za regionalnu mir i stabilnost“.

Iako tekstovi objavljeni tokom najnovijih tenzija na Kosovu nisu klasične dezinformacije, objavljeni tekstovi podižu tenzije i sadrže narative o pretnjama srpskog rukovodstva zapadnoj međunarodnoj zajednici. Iako ne eksplicitno, u ovim tekstovima i izjavama srpskog rukovodstva, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države se prikazuju kao međunarodna zajednica koja ne može da kontroliše kosovskog premijera koji pokušava da izazove rat na balkanskom tlu.

Autor: Sofija Popović