Analiza vesti „Vremenske (ne)prilike kao oružje“

Jul 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Vremenske (ne)prilike kao oružje

 https://rt.rs/opinion/sinisa-ljepojevic/42990-sinisa-ljepojevic-vreme-oruzje/

Superćelijske oluje koje su tokom druge polovine jula zahvatile čitav region Zapadnog Balkana i Srbiju, koje su napravile ogromnu materijalnu štetu i za sobom odnele i ljudske žrtve, probudile su nove i stare teorije zavere o kontroli vremena u vojne svrhe. Da su „superoluje“ nastale iz laboratorije na naslovnoj strani preneo je dnevni list ”Alo”. Navodno su analize ledenica iz Italije pokazale da sadržaj aluminijuma, stroncijuma i teških metala, što je za analitičara Sašu Borojevića znak da je oluka nastala u laboratoriji.

Novinar ruskog državnog medija Raša Tudej (RT) na srpskom Siniša Ljepojević u svom tekstu piše da se u savremenom svetu sve pretvorilo u oružje, pa čak i vremenska prognoza. Dodaje da su tako nedavno visoke letnje temperature širom Evrope dale šansu „klimatskom katastrofizmu“ i aktiviranju politike straha kao oružju za kontrolu ljudi i njihovih života.

U tekstu se navodi da se „ambijent nedavnih vrućina i oluja podudara sa tajnim projektom američkog Ministarstva odbrane iz 1997. godine, sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti“. „To je projekat upotrebe tehnologije kontrole vremena u vojne svrhe, u prevodu klimatskog oružja, pod nazivom ’Vreme kao uvećanje snage: Posedovati vreme u 2025’“, piše Raša Tudej.

Osim RT-a, na izveštaj „Posedovanje vremena 2025“, u kom su navedene mogućnosti geoinžinjeringa da se izazovu padavine ili oluje, izazove suša, eliminišu oblaci ili promeni globalna klima, pisao je i dnevni list Alo.

„Američka mornarica već decenijama razvija projekat oružja koji utiče na klimu. Dali su sebi zadatak da 2025. godine ovladaju mogućnošću da menjaju klimatske uslove na zemlji“, piše Alo u istom tonu kao i RT.

U tekstu Siniše Ljepojevića dalje se objašnjava da se u studiji tehnologija klimatskog oružja naziva „modifikacija vremena“ i ocenjuje da bi ono moglo da bude važnije oružje od atomske bombe.

„U naučnim krugovima vlada uverenje da su Amerikanci intenzivnije krenuli u razvoj tih tehnologija tek kada su devedesetih godina, u vreme Borisa Jaljcina, u Rusiji došli do naučnih saznanja. Veruje se da su Amerikanci tada praktično ukrali deo te naučne arhive… U stručnim krugovima se sumnja da su Amerikanci koristili klimatsko oružje i u Ukrajini što je na tom prostoru dovelo do neuobičajeno blage zime. Ali je istovremeno u Zapadnoj Evropi dovelo do hladnijeg vremena – sve do kraja maja, nije bilo proleća“, navodi Ljepojević.

Ono što RT i ALO propuštaju da spomenu je da je studija rađena kao ispitivanje sposobnosti i tehnologija koje će biti potrebne Sjedinjenim Američkim Državama kako bi u budućnosti mogle da ostanu dominantne u sferi vazdušne i svemirske snage. Takođe se ne spominje da u samom dokumentu piše da izraženi stavovi u studiji nikako ne odražavaju zvaničan stav SAD.

Nove oluje donele su stare lažne vesti koje uglavnom vode ka HAARP-u, dežurnom krivcu za svako nevreme već godinama unazad. Kao što je već pisao portal Istinomer, u prethodnih 30. godina koliko kruže teorije o HAARP-u, kao vojnoj mašineriji odgovornoj za neke od najrazornijih prirodnih katastrofa, nikada nije priložen niti jedan relevantan dokaz.

HAARP (High-Frequency Active Auroral Research Program) je nastao kao zajednički projekat američkih vazduhoplovnih snaga i američke mornarice 1993. godine. Iako program HAARP mnogi teoretičari zavere vide kao sredstvo za upravljanje vremenskim nepogodama, na svom sajtu program navodi da je cilj njegovog postojanja da ”dozvoli naučnicima da bolje razumeju procese koji se kontinuirano dešavaju pod prirodnom stimulacijom sunčevog zračenja”.

Autor: Sofija Popović