Analiza vesti „Volodin: Amerika se pretvorila u Sodomu legalizacijom istopolnih brakova“  

Decembar 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Volodin: Amerika se pretvorila u Sodomu legalizacijom istopolnih brakova

 https://srbin.info/svet/volodin-amerika-se-pretvorila-u-sodomu-legalizacijom-istopolnih-brakova/

Vest prenosi izjavu Vjačeslava Volodina, predsednika Državne dume Rusije u kojoj komentariše odluku o legalizaciji istopolnih brakova na saveznom nivou u Sjedinjenim Američkim Državama gde ovu odluku karakteriše i naziva „Sodomom“ i dodaje da će takva odluka dovesti do velikih problema i degenracije nacije.

Podsetimo, predsednik SAD-a, Džo Bajden potpisao je 13. decembra Zakon o poštovanju braka kojim se priznaje validnost istopolnih građanskih brakova u Americi.

U podnaslovu vesti piše „Predsednik Državne dume poručio da će put koji je izabrao Vašington dovesti do degeneracije nacije kao i do velikih problema u američkom društvu“ iako ne govori o tome na koji način ovakva odluka vodi u degeneraciju niti do kojih to ozbiljnih problema u društvu ovakva odluka može da dovede. On dalje piše na svom Telegram kanalu o Sjedinjenim Američkim Državama kao imperiji Sodome. Vesti u  kojima se Zapad predstavlja kao moralno korumpiran, dekadentan, licemeran i kao neko ko urgožava porodične vrednosti su česte u tabloidnim medijima, a neretko se koriste oštre i uvredljive reči.

„Bajden je potpisao zakon o legalizaciji istopolnih brakova na saveznom nivou. Sada u Sjedinjenim Američkim Državama koncept braka kao zajednice između muškarca i žene više ne postoji. Običnim porodicama neće biti lako u imperiji Sodome, u koju su se pretvorile SAD“, napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Iako ovaj tekst ne predstavlja lažnu vest sam po sebi, s obzirom na činjenicu da prenosi izjavu državnog zvaničnika koju je podelio na svojim društvenim mrežama, ipak, ovakve vesti jesu problematične zbog toga što na nekritički način pružaju uvid u samo jednu stranu diskursa i narativa koji dolaze od strane Rusije ili proruskih aktera. Istovremeno, čitaoci ovih medija uskraćeni su za komentare i objave koje bi ponudile gledište druge strane i samim tim pomogli da korisnici dobiju celovitiju i objektivniju sliku o dešavanjima. Takođe, tvrdnje, optužbe, kritike koje dolaze iz ovih vesti najčešće nisu potkrepljene dokazima, niti upućuju na izvore informacija na osnovu kojih su zaključci izvedeni.

On dalje nastavlja i kaže da su sva „sva njihova (SAD) propaganda, kao i stvaranje dodatnih uslova, usmereni na podršku istopolnim brakovima“ i dodaje statističke podatke bez pozivanja na izvor odakle su podaci preuzeti. „Tokom proteklih sedam godina njihov broj u SAD porastao je za skoro 2,5 puta. Operacije promene pola su se povećale za 50 puta u proteklih 10 godina. Put koji je izabrao Vašington će nedvosmisleno dovesti do velikih problema u američkom društvu kao i do degeneracije nacije“.

Problem kod ovakve vesti jeste upravo taj što prenosi isključivo jednu stranu priče kao što smo napomenuli ranije. Ovo prenošenje vesti nije praćeno objektivnom analizom autora ni stavljanjem na uvid bilo kakvog objašnjenja datih izjava, ili mogućnost da se čuje druga strana. Ne postoji reciprocitet, postoji mogućnost da se čuje samo proruski narativ bez ikakvog davanja uvida u to šta kaže Zapad.

Autor: Jovana Bogosavljević