Analiza vesti „Vadim Truhačov: Srbija se nevoljno sprema za antiruske sankcije“

April 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Vadim Truhačov: Srbija se nevoljno sprema za antiruske sankcije

https://stanjestvari.com/2023/04/12/vadim-truhacov-srbija-se-nevoljno-sprema-za-antiruske-sankcije/

Ove nedelje ističe se članak objavljen na sajtu stanjestvari.com, koji je objavljen i u drugim srpskim medijima, Webtribune i Srbin info. Tekst je preveden sa ruskog jezika i predstavlja poziv na direktno mešanje Rusije u politički život Srbije. Tekst sugeriše da to već zapad radi, terajući Srbiju da uvede sankcije. U tekstu se Rusija prikazuje kao veći zaštitnika Srba od same Srbije.

„Vreme je da Rusija počne da gaji sebi lojalne političare, koji bi mogli da ’pritisnu’ Vučića i njegovo okruženje ništa manje od prozapadnih“, piše Vadim Truhačov, profesor na Ruskom državnom humanitarnom Univerzitetu (RGGU). Njegovi autorski tekstovi često su prevođeni i prenošeni u srpskim provladinim i proruski orijentisanim medijima.

Konkretno u ovom člansku, autor reaguje na vesti iz Srbije koje stižu a „koje su neprijatne za Rusiju“. Poziva se na izjavu ministra privrede Radeta Baste, da je vreme da se Srbija priključi evropskim sankcijama Rusiji. Osim te izjave, osvrće se na informaciju da je „srpska vojna kompanija posrednicima u Turskoj ili Kanadi prodavala municiju, koja je potom završila u Ukrajini“.

„Ako bi se to pokazalo tačnim, Rusija bi hitno morala da preispita svoj odnos prema zemlji za koju smatramo da nam je možda i najbliža na svetu. Nastao je ozbiljan skandal, koji je morao da gasi lično predsednik Aleksandar Vučić“.

U tekstu se dalje nastavlja da je Rusija prihvatila Vučićevo objašnjenje, iako javnosti u Srbiji nije poznato šta je predsednik Srbije objašnjavao Rusiji u vezi sa navodima o prodaji municije.

„Rusija je prihvatila objašnjenje, ali je neki gorak ukus ipak ostao. A ostao je zato što je Srbija zaista dala niz razloga da se govori o spremnosti udaljavanja od Rusije. Dakle, ne neki ministar, već sam Vučić nije isključio da će pod pritiskom EU i NATO-a zemlja ipak morati da se pridruži sankcijama“, piše Truhačov.

U tekstu se dalje nastavlja da je Rusija istinski prijatelj Srbije, bez obzira na to što „devedesetih nije pomogla Srbiji“. Međutim Truhačov smatra da trenutno rukovodstvo u Srbiji nije dovoljno zahvalno Ruskoj Federaciji.

„U velikoj meri zahvaljujući Rusiji, priznanje Kosova povuklo je čak 26 zemalja – uglavnom afričkih. Mi smo Srbima dali jeftin gas – iako nismo morali. Ponekad zaista izgleda da se Rusija pokazuje kao veći zaštitnika Srba od same Srbije“, piše autor.

U tekstu koji su preuzeli portali u Srbiji koji su proruski ali u isto vreme i opoziciono orijentisani zbog „zapadne politike“ Aleksandra Vučića,  ponavljaju se dobro poznati narativi o Rusiji kao zaštitnici Srbije kada je u pitanju Kosovo. Takođe, se spominje i narativ o ruskim povlašćenim cenama gasa za Srbiju, iako tačna cena koliko će Srbija plaćati gas u naredne tri godine prema prošlogodišnjem dogovoru Putina i Vučića nije tačno poznato. U odnosu na Rusiju koja brine o srpskim interesima, u tekstu se sugeriše da će Zapad samo iskoristiti Srbiju za svoj sukob sa Rusijom.

Autor: Sofija Popović