Analiza vesti: „Ukinuli smo sva pravila ratovanja, naši vojnici neće odgovarati na vojnom sudu!“

Oktobar 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Ukinuli smo sva pravila ratovanja, naši vojnici neće odgovarati na vojnom sudu!

https://srbin.info/svet/ukinuli-smo-sva-pravila-ratovanja-nasi-vojnici-nece-odgovarati-na-vojnom-sudu/

Pored velikog broja neproverljivih vesti o uspesima ruske vojske u Ukrajini i veoma bliskoj pobedi Rusije, kao i velikog broja članaka posvećenih Putinu i uobičajenim anti-zapadnim narativima, ova nedelja je posebna i zbog sukoba u pojasu Gaze koji je počeo 7. oktobra masovnim granatiranjem Izraela od snaga Hamasa. Veliki broj lažnih vesti se pojavio sa obe strane u sukobu ali se u srpskim medijima ističe vest o izjavi ministra odbrane Izraela koje je potpuno izmišljena.

U pomenutom tekstu se govori o nepostojećoj izjavi vezanoj za nepoštovanje pravila ratovanja gde je ministar Jaov Galan nagovestio da neće biti odgovornosti za postupke izraelske vojske. To uključuje vršenje genocida i različite vrste ratnih zločina, navodi se u tekstu. U nastavku se ova izjava zatim poredi sa nacističkim liderima, Adolfom Hitlerom i Ante Gotovinom, objašnjavajući da čak ni oni nisu javno najavljivali ratne zločine.

Ova vest je opovrgnuta i od strane programa za otkrivanje dezinformacija Myth Detector, u kom se navodi da je citat koji se pripisuje Joavu Galantu izmišljen. Izraelski ministar odbrane je u obraćanju emitovanom 10. oktobra rekao da je Izrael prešao u punu ofanzivu i da će promeniti realnost u pojasu Gaze, a nikada nije pomenuo ukidanje pravila ratovanja i potpuno oslobađanje od odgovornosti izraelske vojske.

Slične dezinformacije prenosi i portal Pravda, pričom da su pripadnici Hamasa paraglajderima ušli do 40km u dubinu Izraela sve do baze Tsalim, nakon koje su izvršili napade. Ovo je naravno, još jedna vest koja odudara od realnih zbivanja i činjenica. Paraglajderi jesu korišćeni od strane pripadnika Hamasa, međutim ne i za ovakve napade u dubinu teritorije.

Po uzoru na članak iz Pravde, Srbin.info prenosi vest da je došlo do samog bombardovanja Jerusalima u kom je pogođena džamija sa muslimanskim stanovništvom. Još jedna u nizu izmišljenih vesti, u kojoj se takođe navodi da se u Jerusalimu vodi građanski rat između vojske i palestinskog stanovništva. Nijedna od navedenih informacija nije potkrepljena izvorima već starim snimcima koji služe za širenje dezinformacija.

U nastavku demonizacije Zapada i Izraela, izdvaja se vest Forum Istok portala, o tome da jedinice stranih plaćenika iz Ukrajine napuštaju Ukrajinu i sele se u Izrael. Ovu tvrdnju izneo je direktor ruskog FSB, Aleksandar Bortnikov, rekavši da se protiv Rusije u Ukrajini bore pripadnici 13 privatnih vojnih kompanija, a navodno su potvrdili ukrajinski mediji koji su dodali da se te grupacije sada premeštaju u Izrael gde će voditi bitke sa Hamasom.

Sledeća vest koja je odjeknula je preneta od strane B92, o sumnjivom napadu izraelske vojske na civile. Navodno je izraelska vojska otvorila paljbu na civile u kolima u toku obračuna sa teroristima koji su se dovezli iz Gaze, međutim na samom snimku koji je objavljen na portalu B92 to nije slučaj. Ostaje da se vidi na koji su tačno napad sugerisali u redakciji B92 portala.

Portal Webtribune u svom stilu prenosi tekst koji govori o tome da je Izrael stvorio Hamas kao izgovor za rat protiv Palestinaca. Ovaj članak potkrepljen je mišljenjem Henrija Livingstona koji piše za nezavisne medije u Sjedinjenim Državama. Iako se ne pominje ko je tačno Henri Livingston, njegovo mišljenje je da je Izrael kreirao veštačkog neprijatelja kako nikada ne bi došlo do mirovnih procesa, navodeći da je to u interesu desničara u Izraelu koji odavno planiraju širenje izraelskih granica.

Sa druge strane, Russia Today objavio je članak  pod naslovom „NATO oružje isporučeno Kijevu može biti upotrebljeno protiv Izraela“.

Naime, savetnik šefa DNR (Donjecke Narodne Republike) Jan Gagin tvrdi da je Izrael u Ukrajinu prebacio oružje, koje je navodno preprodato teroristima širom sveta. Kako tvrdi Gagin ovo oružje je na kraju korišćeno protiv izraelskih vojnika. On upozorava da bi ova šema preprodaje oružja potencijalno mogla da snabdeva druge radikalne organizacije u Evropi i Sjedinjenim Državama. Kao i u mnogim prethodnim dezinformacionim narativima, ruska metodologija širenja dezinformacija se u ovom kontekstu uzda u kreiranje sumnji i skepticizma među evro-atlantskim partnerima po pitanju naoružanja.

Autor: Đorđe Terek