Analiza vesti „Ujedinjenje Srbije i Rusije!? Moskva kaže „DA“! Duma: Do toga može doći posle referenduma koji Ruska Federacija smatra neophodnim, evo zašto“

Decembar 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Ujedinjenje Srbije i Rusije!? Moskva kaže „DA“! Duma: Do toga može doći posle referenduma koji Ruska Federacija smatra neophodnim, evo zašto

https://informer.rs/vesti/politika/755949/rusija-srbija-ruska-duma-referendum-ujedinjenje

Vest sa ruskog „Govorit Moskva“ da zamenik predsednika Komiteta Državne dume za međunarodne poslova Aleksej Čepa koji je rekao da bi Srbija i Rusija mogle da se ujedine posle referenduma. Ova vest našla se kao udarna na gotovo svim proruskim i provladinim medijima u Srbiji.

Kako piše Raskrikavanje, radi se o intervjuu Čepe za moskovski radio „Govorit Moskva“ u kom on „promišlja“ mogućnost pripajanja Srbije Rusiji, a koji su domaći mediji preneli. On je rekao da ne zna koliko je takva mogućnost realna, ali da bi u takvom slučaju odluka bila na građanima Srbije i o njoj bi moralo da se odlučuje na referendumu, kako posle niko ne bi mogao da kaže da je reč o ruskoj okupaciji.

 

Čepa je o ovome govorio u kontekstu geopolitičkih pritisaka kojima je Srbija izložena zbog neuvođenja sankcija Rusiji, zbog čega smatra da bi Rusija u krajnjem slučaju, Srbiju mogla da „pripoji“ kako bi je zaštitila.

Dodao je i da će Rusija pružiti Srbiji podršku „u svakom slučaju“ jer je u pitanju prijateljska zemlja, te da se nada da će Srbija uspeti da se „izbori sa provokacijama“. To što je Čepa u istom tom intervjuu rekao da nije siguran koliko je takva mogućnost realna, nije bila vest za srpske tabloide.

Inače, veliki broj ruskih portala je takođe preneo ovu proizvoljnu izjavu ruskog poslanika, a mnogi od njih imaju slične netačne tvrdnje u naslovima koji sugerišu da je reč o zvaničnoj inicijative Rusije – neki pišu da je u Dumu „počelo da se priča o pripajanju Srbije“, da je Duma „odredila uslove za pripajanje Srbije“, da je Duma „predložila“ ovu ideju, ili čak da je „usvojila“.

Radi se o proizvoljnoj izjavi ruskog poslanika, a veliki broj srpskih mejnstrim medija ali i proruskih portala preneo je ovu vest kao da se radi o zvaničnoj odluci ruske Dume da Srbiju pripoji Rusiji. Zato su ovi tekstovi klasičan primer manipulisanja činjenicama, a ujedno i „klikbejt“ sadržaj koji privuče ogroman broj čitalaca.

Autor: Sofija Popović