Analiza vesti: „UDARNO: Ukrajina će biti podeljena, preformatisana, Zelenski sklonjen a ultimatum Moskve ispunjen“

Novembar 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

UDARNO: Ukrajina će biti podeljena, preformatisana, Zelenski sklonjen a ultimatum Moskve ispunjen

https://webtribune.rs/udarno-ukrajina-ce-biti-podeljena-preformatisana-zelenski-sklonjen-a-ultimatum-moskve-ispunjen/

Ove nedelje u sklopu naših analiza izdvajamo izjavu ukrajinskog biznismena Andreja Palčevskog, koja je u skoro identičnoj formi objavljena na desetinama pro-ruskih portala i oglašivača. Ono što čini ovu pojavu interesantnom je činjenica da pomenuta izjava Palčevskog, kojoj je veoma komplikovano ući u trag (pretpostavljamo da je izjavljena u nekoj emisiji uživo ili na radiju), istovremeno postaje zvanična vest, a ne mišljenje, i stiče domet u celom pro-ruskom medijskom prostoru. Iako Palčeveski ne važi za osobu od javnog značaja, niti je kao takav izneo dokumenta ili dokaze koju bi skrenuli pažnju medija, njegove izjave postaju udarni naslovi i temelj za dalju upotrebu dezinformacija.

U samom tekstu koji je skoro identično prenet na portalima Webtribune, Informer, Intermagazin i Srbin.info, pod naslovom „Ukrajina će biti podeljena, preformatisana, Zelenski sklonjen a ultimatum Moskve ispunjen“ govori se o planovima SAD koje nastoje da podele Ukrajinu na dva dela (duž reke Dnjepar). Dalje se pominje, da s obzirom da Zelenski nije pogodan za potpisivanje sporazuma sa Rusijom i predaju teritorija, on će biti zamenjen novim predsednikom koji će ispuniti ono što su SAD zacrtale. Novi predsednik će „potpisati sporazum o prekidu vatre, zaustaviće rat, dogovoriće se i ubediti Ukrajince, da nema ništa loše što su već izgubili 23% teritorije i što će izgubiti još par“, pominje Palčevski. Uostalom, pristaće da Ukrajinu reorganizuje na zahtev Rusije na nov način. Na kraju krajeva, Rusija neće stati“.

U određenim slučajevima koje smo analizirali u prethodnim člancima, spekulisalo bi se neproverenim dokazima, ili procurelim papirima koji takođe spadaju u domene irelevantnih izvora. Međutim, ovaj put ne pruža se kao predmet debate apsolutno ništa osim izjave ukrajinskog biznismena, s tim u vezi ni nema potrebe za opovrgavanjem činjenica ili predstavljanjem kredibilnih izvora. Napomenućemo samo da u okviru dela teksta u kom se govori da SAD ograničavaju slanje naoružanja, i da nisu  pružile podršku Ukrajini kao Izraelu, Palčevski faktički greši, što je veoma lako proverljivo. SAD su obezbedile preko 44 milijarde dolara pomoći od početka ruske invazije započete 24. Februara 2022.

Celokupna izjava ostaje u domenu ličnog mišljenja Palčevskog, dok ostaje veoma indikativno to što se pro-ruski mediji koriste ovom izjavom u većini svojih propagandnih glasila.

Tumačenja mogu biti različita, poput predstavljanja Sjedinjenih Država kao eksploatatora ukrajinskog naroda (iako Rusija vrši invaziju nad suverenom državom), ili prosto, ruska nadmoć nad Ukrajinom. Svakako, ova tumačenja ni nisu predmet diskusije već kako ova izjava služi u ruske propagandne i dezinformacione svrhe.

Jedna od poruka je da kolektivni Zapad prihvata poraz Ukrajine. Pogrešnim predstavljanjem činjenica i plasiranjem mišljenja Palčevskog,  pro-ruski dezinformacioni kanali pokušavaju da iskrive stvarnost. Ovo je još jedan pokušaj da se podrška Ukrajini prikaže kao izgubljen slučaj i da se zapadne sile prikažu kao da se spremaju da napuste Ukrajinu, što se i sugeriše u tekstu.

Uz to, možemo pretpostaviti i da će se retorika ultimatuma nastaviti, čime se Rusija stavlja u položaj onog koji određuje uslove, i predstavlja neki vid pobednika invazije.

Autor: Đorđe Terek