Analiza vesti: „Teksas protiv invazije: Da se ovo dešava u Rusiji, zapadni mediji bi brujali da se ta zemlja raspada“

Januar 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Teksas protiv invazije: Da se ovo dešava u Rusiji, zapadni mediji bi brujali da se ta zemlja raspada

https://sputnikportal.rs/20240128/teksas-protiv-invazije-da-se-ovo-desava-u-rusiji-zapadni-mediji-bi-brujali-da-se-ta-zemlja-raspada–1166973033.html

Poslednju nedelju januara u proruskim medijima obeležile su vesti o dešavanjima u Teksasu, koje su opisane kao građanski rat u Sjedinjenim Američkim Državama. „Gori Amerika“, „Teksas proglasio ratno stanje“, „Tri Bajdenove greške dovele do rata u Americi“ – samo su neki od naslova koji se mogu videti u ovim medijima.

Kako ispravno piše Sputnjik Srbija, problem između Teksasa i federalnih vlasti u SAD nastao je kada je teksaška Nacionalna garda preuzela kontrolu nad delom granice sa Meksikom od federalne Granične patrole. Guverner Teksasa pozvao se na član američkog ustava prema čijim odredbama ima pravo da proglasi stranu invaziju, usled navale nelegalnih migranata. Međutim, američki vrhovni sud odlučio je da teksaške vlasti moraju da omoguće federalnoj Graničnoj službi pristup granici, koja bi mogla da ukloni ogradu sa granice.

Saopštenje republikanskih guvernera iz 25 američkih država u kom optužuju Belu kuću i američkog predsednika za nespremnost da zaštite južnu granicu zemlje, za Sputnjik je dokaz o još jednoj podeli u već podeljenom američkom društvu.

„Dok Greha Abota podržavaju svi republikanski guverneri, ukazujući na problem masovne ilegalne imigracije u SAD, dotle je federalna vlada pomognuta demokratskim guvernerima i mejnstrim medijima. Uz to, pominje se, kao i pred Građanski rat, pitanje prava država, odnosno do kog nivoa sežu nadležnosti centralne vlade u odnosu na federalne jedinice“, piše Sputnjik.

U ovim dešavanjima Sputnjik vidi „početak kraja“ Amerike koja je centralizovala vlasti unutar SAD, dok je paralelno gradila „globalnu imperiju na spoljnopolitičkom planu“.

„Međutim, izgradnja globalne imperije podriva demokratske institucije kod kuće, isto kao što nivelizacija odlučivanja i njena centralizacija u Vašingtonu potpomaže imperijalni projekat. Zato bi ograničavanje autoriteta federalnih vlasti bilo dobro i za Ameriku i za svet“, navodi sagovornik Sputnjika. Sagovornik još poredi to sa onim što SAD rade u BiH.

„To je u neku ruku uporedivo i sa onim što pokušavaju da urade u BiH, premda tamo to rade u daleko razobličenijem i daleko grubljem obliku. Ali, suština je da teže promeni ustavnog poretka u korist centralizovane vlasti, a na štetu ovlašćenja lokalnih uprava – u slučaju BiH entiteta, u slučaju Amerike, saveznih država“, dodaje se u tekstu.

Kroz čitav tekst preovladava manipulativan narativ kako mediji ne smeju da izveštavaju o ovoj temi i raspadu unutar SAD, dok bi da se slična situacija desila u Rusiji isti ti mediji propagandistički izveštavali da se Rusija raspada. Ipak, spor oko kontrole granice i ovlašćenja u domenu imigracione politike između vlasti Teksasa i savezne vlade SAD je pitanje koje, u različitim oblicima, datira još od 2021. godine i kome su mediji i do sada posvećivali značajnu pažnju. Prvenstveno, radi se o važnim tumačenjima ustavnih ovlašćenja centralne vlasti i saveznih država SAD i razgraničenju nadležnosti.

U polarizovanoj atmosferi američke politike, imigracija, ispravno prepoznata kao jedan od dugoročnih rizika za SAD, jeste među centralnim temama. Međutim, bitno je naglasiti da su se od 2021. godine do danas potezi i retorika teksaških republikanskih vlasti menjali, u zavisnosti od izbornih okolnosti. Tako je guverner Teksasa Greg Abot odbacivao upotrebu termina „invazije“ migranata na južnu granicu posle „međuizbora“ 2022. godine, ali se u novim okolnostima izborne kampanje i pod lokalnim pritiscima ponovo pozvao na datu „pravnu teoriju“ u opravdavanju aktivnosti teksaške Nacionalne garde.

Dok se zvaničnici Teksasa pozivaju na ovlašćenja koja navodno garantuje Ustav, i guverner Abot i lokalne vlasti ističu da će poštovati odluke Vrhovnog suda SAD. Stoga, neutemeljene su tvrdnje pro-ruski orjentisanih da je u Teksasu proglašeno „ratno stanje“ ili da Sjedinjene Države idu „ka građanskom ratu.“

Činjenica je, takođe, da se preuveličavanje situacije oko kontrole granice i aktuelizovanog spora Teksasa i Vlade SAD preuzima i iz konzervativnih američkih medija, bliskih republikanskoj partiji i bivšem predsedniku Trampu, koji nastoje da kapitalizuju na ovom pitanju i grade svoju kampanju za novembarske predsedničke izbore na suprotstavljanju Bajdenovoj administraciji.

Autor: Sofija Popović