Analiza vesti: „Svet počinje da gori, sudbina Ukrajine zavisi od događaja na Bliskom istoku“

Oktobar 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Svet počinje da gori, sudbina Ukrajine zavisi od događaja na Bliskom istoku

https://sputnikportal.rs/20231020/svet-pocinje-da-gori-sudbina-ukrajine-zavisi-od-dogadjaja-na-bliskom-istoku-olivera-ikodinovic-1162514198.html

„Koliko će Zapad imati strpljenja i novca za Ukrajinu u mnogome će zavisiti od geopolitičke situacije i događaja na Bliskom istoku, svuda počinje da gori u isto vreme i to je veliki problem za Sjedinjene Države, ali Rusija – u svakom slučaju – treba da bude spremna na dugotrajan sukob“, smatra ruski ekspert Konstantin Blohin, prenosi Sputnjik.

U tekstu objavljenom na Sputnjiku navodi se da i u Evropi i u Vašingtonu raste raskol oko daljeg pružanja pomoći Ukrajini. „Sve glasniji su oni koji smatraju da je Džo Bajden obavezan da američkom narodu objasni koje konkretne ciljeve Sjedinjene Države imaju u Ukrajini. Postoje mišljenja da je došlo vreme da Bajden prestane sa pružanjem podrške Kijevu po sistemu ’koliko god je potrebno’, već da treba da iznese stvarno stanje stvari i odluči o daljim akcijama Vašingtona“, piše Sputnjik.

Gotovo od samog početka rata u Ukrajini pro-ruski orijentisani mediji u Srbiji objavljuju članke sa narativom da će Zapad uskoro prestati da šalje pomoć Ukrajini. Sukob u Izraelu poslužio je kao još jedan povod za izveštavanje sa ovakvim narativom.

„SAD se sada nalaze u teškoj situaciji, jer su se rasplinule na dva fronta – sa jedne strane Ukrajina, sa druge – Izrael, a postoji mogućnost da bude otvoren i treći front. Moguć je još sukob između Kine i Tajvana“, navodi analitičar Sputnjika.

Isti narativ koristi i pro-ruski orijentisani portal Webtribune koji prenosi izjavu američkog diplomate Časa Frimana da je predsednik Ukrajine Zelenski pogrešio, verujući da će ga Zapad braniti do kraja. Kao posledicu ostavljanja na cedilu, portal piše da će Ukrajina biti „ranjena, sa manjim teritorijama i znatno manjim brojem stanovnika“.  Određivanje 2000 američkih vojnika za pripremu podrške Izraelu, povod je da ovaj portal objavi tekst pod naslovom „Zbogom Ukrajino – SAD spremaju vojnike: Ulaze u Izrael?“. Iako tekst prenosi vest Fox news-a o pripremi američkih vojnika, samim naslovom portal preokreće narativ da će Ukrajina ostati bez pomoći.

Onda kada Ukrajina ostane bez pomoći Zapada, portal Srbin.info piše da će uslediti bankrot. Portal prenosi izjavu bivšeg savetnika Leonida Kučme, Olega Soskina, koji tvrdi da je situacija sve gora i gora, kao i da je ukrajinska kontraofanziva propala. „Ekonomija Ukrajine je uništena i moramo se pripremiti za glad. Dolazi do procesa osiromašenja“, navodi Soskin, dodajući da Kijev nema sredstava da zatvori budžetski deficit na kraju godine, kao i da država neće moći da isplaćuje penzije, vojne plate i naknade invalidima. Ono što svi ovi portali ne spominju je da je američki predsednik, bez obzira na poraz u Kongresu oko izglasavanja budžeta, obećao nastavak pomoći Ukrajini. „Ni pod kojim okolnostima, ne možemo da dozvolimo da bude prekinuta podrška Ukrajini. Pružam uveravanja Ukrajini da će tako i biti“, rekao je Bajden, neposredno pre napada Hamasa na Izrael, a povodom nastavka finansiranja Ukrajine.

I u obraćanju naciji održanom u četvrtak 19. oktobra, Bajden je apelovao na Amerikance da podrže Ukrajinu i Izrael. „Ovaj trenutak u istoriji označava borbu između demokratija i autokratija. Ove dve zemlje suočavaju se sa egzistencijalnim pretnjama. Hamas i Vladimir Putin su različite pretnje, ali jedno im je zajedničko – žele da u potpunosti unište demokratiju koja se nalazi pored njih“, naveo je Bajden.

Prema podacima Instituta za svetsku privredu iz Kila, SAD su do avgusta 2023. godine Ukrajini poslali sredstva za oružje i opremu u iznosu od 46,6 milijardi dolara. Izdvojena sredstva ostalih zapadnih partnera Ukrajine možete pogledati na grafikonu ispod.

Osim toga, iako su SAD uporno odbijale ukrajinske molbe za slanje lovaca, u maju je američki predsednik najavio da će odobriti slanje naprednih borbenih lovaca Ukrajini, poput F-16 koji se pravi u Americi, kao i da će podržati obuku ukrajinskih pilota da bi mogli da upravljaju njima.

Pored činjenica koje pokazuju koju količinu sredstava Zapad izdvaja za Ukrajinu ali i retorike da se od pomoći neće odustati, postoje i upozorenja da zapadnim vojnim silama ponestaje municije koje mogu da daju Ukrajini kako bi se odbranila od ruske invazije. Ukrajina ispaljuje na hiljade granata svakog dana, a većina dolazi iz članica NATO-a. Ministar odbrane Velike Britanije Džejms Hipi rekao je na forumu ministara odbrane NATO-a da zapadne vojne zalihe izgledaju ”malo tanko” i pozvao saveznike u NATO-u da izdvoje dva odsto svog bruto društvenog proizvoda za odbranu, kako su se i obavezali.

Ono što analizirani tekstovi o pomoći Zapada Ukrajini propuštaju da spomenu, je da autokratske države poput Rusije mogu lakše da finansiraju vojne poduhvate, naročito bez zvanične objave rata. Za razliku od Putinovog režima u Rusiji, demokratske države na Zapadu moraju da budu u zakonski definisanom ratnom ili vanrednom stanju, da bi svoju vojnu privredu stavile u punu funkciju, što sada nije slučaj. To samo znači da kada bi zapadne države zaista direktno i u punom kapacitetu bile umešane u konvencionalni rat sa Rusijom, tek tada bi bio vidljiv efekat zapadne privrede i moći vojne industrije.

Autor: Sofija Popović