Analiza vesti „Srpska lista: Kurti nije uspeo da isprovocira Srbe i sebe predstavi žrtvom“

Jun 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

„Srpska lista: Kurti nije uspeo da isprovocira Srbe i sebe predstavi žrtvom“

https://www.tanjug.rs/srbija/politika/38433/srpska-lista-kurti-nije-uspeo-da-isprovocira-srbe-i-sebe-predstavi-zrtvom/vest

Dok se u Srbiji i dalje održavaju protesti protiv nasilja, Kosovo je na ivici da izgubi i ono malo privilegija koje je steklo od međunarodne zajednice. Sever Kosova živi u paralelnoj stvarnosti, gde su sukobi i podizanje tenzija, stiče se utisak, jedina politička opcija.

Uoči Kurbam-bajrama, kosovski premijer Aljbin Kurti, uputio se zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Svečljom prema severu Kosova kako bi posetio pripadnike kosovske policije kod mesta Kroi i Vitakut, uključujući i nedavno puštene policajce koji su prethodno uhapšeni od strane srpskih snaga na granici. U istom periodu, srpski deo populacije slavio je praznik, Vidovdan, te je ova vest je pružila materijal za ubiranje poena i sa kosovske i sa srpske političke strane, i našla se u mnogim vestima pod različitim kontekstima i komentarima.

Naime, Aljbin Kurti, kako prenosi Kosovo Online, Bajram je proslavio kod Bećir Sefe, Rifata Zekua i Šeme Mustafe, trojice policajca, koje su 14. juna srpske oružane snage uhapsile zbog nelegalnog prelaska granice, dok premijer Kurti tvrdi da su oteti, i nepravedno zadržani kao taoci 13 dana. U nastavku obilaska policijskih snaga, Kurti i Svečlja su obišli oblasti Kroi, Vitakut, kao i kamp Belvedere u južnom delu Mitrovice. Tim povodom se oglasila i Srpska Lista navodeći da „Kurti želi da sakuplja jeftine političke poene glumeći nekog lidera u pokušaju, te svojim biračima umesto plata, radnih mesta i ekonomskog razvoja nudi sukobe, brutalnost, kršenje prava i sloboda srpskog naroda“.  Kurtijeva poseta se u daljem saopštenju Srpske Liste karakteriše kao čista provokacija naroda za vreme vidovdanskog praznika. Kako prenosi Tanjug „on to čini kako bi pokazao glavnom posredniku Evropske unije, gospodinu Miroslavu Lajčaku i visokom predstavniku Evropske unije Žozepu Borelju kako izgleda deeskalacija na terenu“.

Ovakve situacije su postale deo svakodnevnice naroda na severu Kosova, bilo da se eskalacije generišu od strane Albina Kurtija ili od strane srpskih zvaničnika. Ono što je sigurno je da se time onemogućava dalji proces pomirenja i integracije albanskog i srpskog društva na Kosovu. Ako se tome dodaju i upitni potezi Beograda, koji su takođe doprineli eskalaciji kao što je dolazak Danila Vučića, sina predsednika Aleksandra Vučića, na Kosovo koji je tom prilikom koristio nacionalističke simbole.

Danilo je prema rečima predsednika Vučića u majici sa natpisom „Predaja nije opcija“ prošao kroz Prištinu uputivši se na liturgiju u manastir Gračanica, povodom proslave Vidovdana. Podsetićemo da se proslava uglavnom tradicionalno održava na Gazimestanu, međutim kosovska policija nije dozvolila održavanje, niti bilo kakva srpska obeležja zbog bezbednosne situacije, zbog čega je održavanje premešteno u Gračanicu. Sin predsednika je u toku puta tri puta bio zaustavljen uz pretres auta u kom se nalazio, za šta predsednik Aleksandar Vučić direktno krivi Aljbina Kurtija. Ova izjava je odmah demantovana od strane ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjaja Svečlje, nazivajući Vučića „Hroničnim lažovom“, navodeći da je jedanput zaustavljen pri izlasku iz Prištine, i da je policija zatražila da skine majicu koju smatraju provokativnom za sve građane Kosova. A na ovo je, naravno, odmah reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković dokazujući nejasnim snimcima da je Svečlje lažov.

Ovaj slučaj, kao i svi prethodni sukobi na liniji Beograd-Priština, isključivo služi za propagandu sopstvenih interesa političkih lidera s obe strane administrativne linije, smanjujući prostor za konstruktivan dijalog i kreirajući vakum objektivnih informacija u javnom diskursu. Dok premijer Kurti vrši eskalacije i represivne mere prema srpskom narodu na severu Kosova jer smatra da će time ojačati  suverenitet Kosova, predsednik Vučić postupcima i izjavama samo doprinosi povećanju tenzija što kao konačni ishod ima sve teži život na severu Kosova.

Autori: Đorđe Terek, Tanja Plavšić