Analiza vesti: „Skot Riter: Zelenskog će sačekati sudbina Nikolaja Čaušeskua“

Januar 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Skot Riter: Zelenskog će sačekati sudbina Nikolaja Čaušeskua

https://rt.rs/svet/71122-skot-riter-ukrajina-zelenski-sudbina-causesku-pretnja/

Ove nedelje u okviru naše analize izdvajamo nastavak informacione operacije koju vrše vlasti iz Kremlja, a koja se fokusira na stvaranje podela između predsednika Zelenskog i generala Zalužnog.

Naime, vest koja prožima pro-ruske i ruske portale u prethodnom periodu bazirana je na navodnom konfliktu između Zelenskog i Valerija Zalužnog. Kako objavljuje Russia Today, prenoseći mišljenje analitičara Skot Ritera „Zelenskog će sačekati sudbina Nikolaja Čaušeskog.“  Iako je više puta bila demantovana, vest nastavlja da se pojavljuje na stranicama raznih portala sa nastojanjem da kreira sumnju i strah među građanima Ukrajine.

Ova dezinformacija nije nikakva novost, zapravo prvi put se u informacionom prostoru pojavljuje na proleće 2023. kada se pojavila vest o navodnoj smrti generala Zalužnog. Nedugo nakon toga, vest je modifikovana, te su krenule tvrdnje da je Predsednik Zelenski dao otkaz Zalužnom. Slične vesti su postale deo dezinformacija poput: Zalužni najavio puč protiv Zelenskog; Zelenski izjavio da je Zalužni umro pod narkoticima; Zalužni pozvao vojsku da se vrati sa fronta i da svrgne vladu.

7. Novembra prošle godine, u medijski etar je puštena serija video snimaka kreiranih DeepFake tehnologijom, u kojim Zalužni navodno poziva narod da sruši vlast u Kijevu. Zatim u sledećem videu Zalužni, naziva Zelenskog izdajicom i odbija da pristane na kriminalne naredbe vlade i Predsednika. Ubrzo je potvrđeno da su video snimci lažni, od strane Myth Detector, kao i drugih stranica koje se bave otkrivanjem dezinformacija.

Kao glavni izvor ovih videa, uključujući i većine dezinformacija iz datog perioda, pominje se Telegram kanal pod imenom Радио Труха. Ovu vest je potvrdio i Centar za borbu protiv dezinformacija sa centralom u Kijevu.

S toga, vest koja je aktivna u prethodnom periodu predstavlja samo reinkarnaciju prethodnih pokušaja koji su bili negativnog epiloga. Osim Russia Today, ova vest je bila aktivna i na kanalu HappyTv, kao i njihove štampe pod naslovom „SPREMAJU MU SUDBINU ČAUŠESKOG: SKOT RITER šokirao svet otkrivanjem ZAVERE PROTIV ZELENSKOG“. Ova vest je isto nastala kao proizvod ličnog mišljenja analitičara Skota Ritera, koji se odavno nalazi na listi predmeta koji šire dezinformacije. U samom članku se pominje da postoji mogućnost da se vojska u narednim mesecima okrene protiv Vladimira Zelenskog, usled nepogodne situacije.

Kao izvor za pomenuti zaključak se ne nude nikakvi dokazi, niti indikacije koje bi dovele do relevantnog zaključka osim članka iz Economist, u kom je došlo do neslaganja između Zelenskog i Zalužnog povodom termina „zastoj“, kada je u pitanju stanje na frontu. Da određena neslaganja, kao i različita mišljenja postoje unutar Kijeva može se pročitati i u dnevnoj štampi bilo kog medija, što ne znači nužno da je u pitanju kreiranje puča, ili vojnog pohoda na vladu kako to predstavljaju pro-ruski portali. U suštini, pravo glasa je definicija demokratije.

Autor: Đorđe Terek