Analiza vesti „Skot Riter: Ukrajina nije dorasla napadu kojim bi Rusiju bacila na kolena!“

April 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Skot Riter: “Ukrajina nije dorasla napadu kojim bi Rusiju bacila na kolena”

https://rt.rs/news/27236-ukrajina-kontaofanziva-procurili-podaci-skot-riter/

Pored mnogobrojnih tekstova koji se bave „dedolarizacijicom“ svetskog tržišta što će dovesti do toga da Sjedinjene Države izgube dominantnu ekonomsku ulogu i sve većeg broja tekstova koji dolaze iz Kine, i takođe predviđaju skori ekonomski krah zapada, ove nedelje sa kao glavna tema izdvajaju tekstovi koji se bave curenjem osetljivih dokumenata iz Pentagona. I dok se u stručnim krugovima vodi polemika o autentičnosti dokumenata, ili makar dela objavljenih dokumenata iz ovog „curenja“, ruski i pro-ruski mediji ovo obilato koriste da dokažu da je i zapad svestan da Ukrajina ne može pobediti, što se i navodi u analizi Skot Ritera koju je objavio RT.

Russia Today prenosi poruku da ukrajinska vojska nije sposobna za sprovođenje operacije i dalje oslobađanje svojih teritorija. Svoje mišljenje po ovom pitanju, a u kontekstu procurelih dokumenata u Pentagonu iznosi penzionisani obaveštajac, Skot Riter. Skot govori o stanju na frontu, preciznije kod linije Bahmuta i poziva se na procurela dokumenta tvrdeći da će zbog odliva vojne opreme i resursa kod Bahmuta (koji je glavni centar ratnih zbivanja već mesecima) biti onemogućena bilo kakva druga operacija Ukrajinskih vojnih snaga, te da će nespremni vojnici biti preusmereni na „mlin za mlevenje mesa.’’

I dok mesecima čitamo o nespremnoj ukrajinskoj vojsci, nedovoljnim vojnim resursima i naoružanju, na frontu se situacija ne menja. Skot ne pominje u svom izlaganju da ruska vojska već 8, a uskoro i 9 meseci pokušava da zauzme Bahmut koji predstavlja omanju varoš u Ukrajini. O žrtvama na ruskoj strani se uopšte i ne govori, a one predstavljaju veoma bitan deo procurelih dokumenata iz Pentagona. Naime, u dokumentima se govori da je stradalo između 189.500 i 223.000 ruskih vojnika. Shodno tome, stanje može biti čak i gore nego što su zapadni mediji predviđali, s obzirom da se uz to sprema treći krug regrutacije i dodatnih 400.000 vojnika koji će biti poslati na front u Ukrajinu. Ti vojnici imaju rok od par meseci da se spreme za front, dok u Riterovoj analizi čitamo o neorganizovanoj regrupaciji Ukrajinskih snaga, što se izvodi kao njegov lični zaključak na osnovu procurelih dokumenata.

U nastavku svoje analize, Riter govori o lošem statusu zaliha raketa protivvazdušne odbrane, kao i sistema iz sovjetske ere koji predstavljaju stub Ukrajinske PVO. Očekuje se da će Ukrajinci ubrzo iscrpeti svoje zalihe, i da će uprkos pomoći Vašingtona i zapadnih službi, ostaviti otvoreno nebo ruskim snagama za vazdušne operacije. Iako je istina da je određeno naoružanje nasleđeno iz doba Sovjetskog Saveza, često se ono spominje kao oružje od krucijalnog značaja što je veoma netačno. Ukrajina, sasvim suprotno od Rusije se naoružava najsavremenijim naoružanjem iza čijeg snabdevanja stoji cela Evropa i Zapadni svet. Takođe se informacija vezana za sovjetsko oružje neretko povezuje sa Rusijom, što je isto pogrešno jer su Ukrajina, kao i ostale države SSSR, privređivale i učestvovale u izgradnji vojne opreme koja se danas kroz dezinformacione narative tretira kao ukradena.

Portal Webtribune, u svom članku koji analizira “katastrofu“ koja sledi u Evropi, kao i SAD, prenosi stav još jednog bivšeg oficira, ovog puta Bajrona Kinga koji je bio deo Američke mornarice. King se kao i Riter poziva na procurela dokumenta iz Pentagona tvrdeći da se na osnovu sumiranih informacija može zaključiti da se Sjedinjenim Državama sprema novi ’’Vijetnam ili Avganistan“. Nije jasno na osnovu kojih tačno informacija je King došao do navedenog zaključka, međutim, on napominje da Ukrajini predstoji poraz, a samim tim i SAD, NATO-u, zatim i ostatku Evrope.

Internet list Srbin info, u svom članku, fokusira se u kontekstu procurelih dokumenata na veoma bitnu informaciju koja se tiče izvoza srpskog oružja u Ukrajinu. Potencijalno naoružavanje Ukrajine srpskim oružjem, kao jedna od intrigantnijih informacija koje su se našle unutar samog dokumenta, uzburkala je javnost kako u Srbiji tako i u Rusiji. Povodom ovog dela dokumenta, svoje mišljenje je izrazio Rotislav Iščenko, istoričar, novinar i bivši ukrajinski zvaničnik koji se nakon 2014. godine preselio u Rusiju. On tvrdi da se Srbija nalazi između čekića i nakovnja, i da je malo verovatno da je ova informacija netačna, dodajući da je Srbija siromašna zemlja i da je dovoljno da EU zatvori granice kako bi nastao apsolutni državni kolaps. Shodno tome, Rusija ne može pomoći Srbiji, osim ako se ne bori protiv celog NATO-a.

Sudeći po mišljenju Rotislava Iščenka, neko bi pomislio da je Srbija prisiljena na evrointegracije, i da uređeno i demokratsko društvo predstavlja kaznu za srpski narod, te da će nas Rusija spasiti iz čeljusti saradnje sa uređenim državama tako što će zaratiti sa svima. Srbija se od 2013. godine zvanično nalazi na putu evropskih integracija, i kao kandidat za članstvo dobija stotine miliona evra iz pristupnih fondova Evropske unije na godišnjem nivou. Takođe, zatvaranje granica sa Srbijom se nikada nije pominjalo, niti je postojao razlog da ovakav korak bude predmet bilo kakve diskusije. Šta više, Srbija kao i druge članice Otvorenog Balkana, kontinuirano rade na otvaranju granica, te su prihvatile inicijativu za otvaranje granica na određeni vremenski period kako bi građanima što više približili svakodnevne benefite života unutar Evropske unije.

Uz Iščenka, sličan stav deli i direktor instituta za političke studije Sergej Markov. Markov ide korak dalje i komentariše da bi Predsednik Srbije Aleksadar Vučić bio spreman da se pridruži Zapadu, s tim što zna da mu narod to ne bi oprostio, i da bi to bilo samoubilački jer postoje frakcije koje bi ga likvidirale u tom slučaju. Iako je informacija o izvozu oružja sa više strana interpretirana kao interesantan razvoj odnosa između Rusije i Srbije, ona je takođe demantovana od strane Ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. Dačić je nagovestio da ovakve odluke moraju proći kroz Ministarstvo spoljnih poslova i da se to konkretno nije dogodilo u ovom slučaju. Svakako, pored toga što bi izjava Markova mogla da se okarakteriše kao poziv na ubistvo Predsednika, ona direktno ugrožava suvereno vođenje politike Srbije, i svrstava Srbiju pod patronat Rusije i Kremlja.

Autori: Đorđe Terek, Tanja Plavšić