Analiza vesti: “Skot Riter: Napadi na Sevastopolj i Dagestan teroristički akti SAD i NATO-a protiv Rusije“

Jun 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Skot Riter: Napadi na Sevastopolj i Dagestan teroristički akti SAD i NATO-a protiv Rusije

https://lat.rt.rs/rusija/97143-skot-riter-sevastopolj-dagestan-teroristicki-napad/

Za ukrajinski raketni napad na Sevastopolj Moskva je odmah optužila Sjedinjene Američke Države. Prema navodi ruskog Ministarstva odbrane, napad je uključivao pet raketa dometa koje su SAD ove godine počele da isporučuju. Oni su saopštili da su projektile programirali stručnjaci SAD i da su ih vodili na osnovu obaveštajnih podataka sa američkih satelita i obližnjeg američkog izviđačkog drona.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, iako ni Kijev ni Vašington nisu komentirali ovaj napad, koji se dogodio dok je Rusija nastavljala da bombarduje ukrajinsku energetsku infrastrukturu i da napada grad na severoistoku, Harkov.

Međutim, ovaj napad iskoristio je ruskim državnim medijima i proruskim medijima da nastave sa širenjem narativa da SAD i Zapad svojom nerazumnom vojnom pomoći guraju ukrajinski režim dalje u sukobe sa Rusijom, dok će Rusija biti primorana da zbog toga nastavi napade na Ukrajinu. Tako se nuklearni rat, zbog neodgovornog ponašanja zapada, prikazuje gotovo kao izvestan.

„Ukrajinski i američki napad na Rusiju dovešće do eskalacije sukoba“, upozorio je penzionisani kongresmen Teksasa, a prenosi portal Srbin.info. On je rekao da postoji ogroman pritisak javnosti na Moskvu da uzvrati SAD i okarakterisao napad na Sevastopolj kao „američki i ukrajinski napad na Rusiju“, dodajući da je neki vid eskalacije neizbežan.

Ovaj napad komentarisao je i američki vojni analitičar, Skot Riter,  inače jedan od omiljenih u srpskim i ruskim medijima jer je oštar kritičar američke spoljne politike. On je, kako RT Balkan prenosi, okarakterisao da su ukrajinski napadi na Sevastopolj i Dagestan teroristički napad u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država na Rusiju.

„Ukrajinski napad na Sevastopolj američkim oružjem i teroristički napad u Dagestanu koji ma sve odlike zapadnog uticaja, nisu samo napadi poslušnika SAD-a i NATO-a već direktan napad Amerika i Alijanse na Rusku federaciju“, izjavio je Riter u objavi na X, a prenosi RT Balkan. On još kaže i da Ukrajinci nisu sposobni da izvedu takav napad sami.

„Postavlja se pitanje šta će Rusija uraditi. Istorijski, Rusija je pokazala sposobnost da apsorbuje ovakve provokacije i ostane fokusirana na zadatak, a to su ciljevi Specijalne vojne operacije – demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Da će Rusija zbog ovakvih provokacija Amerike i Ukrajine biti prinuđena na nuklearni napad piše portal Srbin.info. U tekstu: „Karaganov: Rusija će biti prinuđena na nuklearni napad po centrima koji…“ dominantna je narativ da Zapad nerazumnim naoružavanjem Ukrajine primorava Rusiju da iskoristi nuklearno oružje kako bi se odbranila.

„Sad i Zapad svojom nerazumnom vojnom pomoći ukrajinskom režimu mogu primorati Rusiju da krene putem povećanja eskalacije, do primene nuklearnog oružja. Nadam se, molim se, radim da ne dođe do nuklearnog udara i da se naši zapadni pomahnitali susedi otrezne“, rekao je Sergej Karaganov, predsednik prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, a prenosi Srbin.info.

Napad na Krim samo je bio povod za nastavak širenja ovakvih narativa koji su prisutni od početka rata u Ukrajini.

Autor: Sofija Popović