Analiza narativa „Rusija je primorana na samoodbranu“

Mart 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu mesečnu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Rusija je primorana na samoodbranu

Kada je u pitanju rat u Ukrajini, najčešće uočeni narativi se baziraju na stanovištu da je Rusija bila prinuđena da preventivno reaguje intervencijom u Ukrajini kako bi sprečila Treći svetski rat. Ove okolnosti je izazvao Zapad, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, svojom nacističkom politikom kao i planovima da pokrene napad na Rusku Federaciju, ili izvrši nasilnu smenu vlasti u Rusiji.

U nastavku izdvajamo neke od vesti koje podržavaju i šire upravo ovaj narativ.

 1. Lavrov otkrio: Protiv Rusije se sprema ratni plan! Upozoravamo sve…

https://srbin.info/svet/lavrov-otkrio-protiv-rusije-se-sprema-ratni-plan-upozoravamo-sve/

Lažna vest/ Manipulativna vest

Ne postoje dokazi da se protiv Rusije sprema ratni plan.

Narativi koji su korišćeni i kreirani:

 • Bezbednost Rusije je ugrožena od strane Zapada/ Ukrajina je ta koja preti;
 • Rusija je prinuđena na intervenciju;
 • Zapad je agresor;
 • Zapad je u histeriji (rusofobija);
 • Ukrajinski bataljoni u Donbasu su nacionalistički, razbojnici, pljačkaši i ubice, a Zapad o tome ćuti;
 • SAD je agresor i licemerni akter.

Sporni delovi:

 1. U tekstu se navodi izjava ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Rusija „ne može više da dopušta da sa teritorije Ukrajine stiže pretnja direktnog napada na Rusiju“ kao i to da je „specijalna vojna operacija iznuđeno rešenje, jer nas na Zapadu nisu slušali.“

Ovakve izjave su sporne iz više razloga. Najpre, ne postoje podaci i informacije da je Rusija bila pod pretnjom direktnog napada sa ukrajinske teritorije, već naprotiv: deo teritorije Donbasa je od 2014. godine pod kontrolom pro-ruskih snaga, a Ruska Federacija je iste godine i pripojila Krim. Ovakvim konstrukcijama stvara se utisak da je Rusija dugo ćutala I trpela pretnje i ugroženost, te da je napad na Ukrajinu iznuđena reakcija.

 1. Vest prenosi pretpostavke i uverenja ministra Lavrova bez pozivanja na izvore ili proverene informacije. Takođe, u tekstu se iznose optužbe koje nemaju utemeljenje u proverenim informacijama i vestima:

Šef ruske diplomatije je rekao da je uveren da se protiv Rusije pripremaju ratni planovi. Lavrov ne isključuje mogućnost da Sjedinjene Američke Države podstiču Ukrajinu na odugovlačenje pregovora. SAD u Ujedinjenim nacijama bave se ucenama i uvrtanjem ruku, kako bi se glasalo za rezolucije protiv Rusije, međutim, Rusija ne oseća da je politički usamljena“, ocenio je šef ruske diplomatije. Razgovor o mogućnosti nuklearnog rata se vodi, ali o tome ne govori Rusija, nego NATO i Ukrajina, naglasio je.

Ne postoje podaci ni dokazi o pripremi ratnih planova protiv Rusije, kao ni informacije da su SAD ucenjivale ili pretile kako bi uticale na tok glasanja u UN. Ne postoje informacije da su zvaničnici NATO i Ukrajine govorili o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije.

 1. ZAPADNI MEDIJI POTVRDILI INFORMACIJE ALEKSANDRA VUČIĆA!

https://informer.rs/vesti/politika/682600/gardijan-aleksandar-vucic-rusija

Lažna vest/ Manipulativna vest

Narativi koji su korišćeni i kreirani:

 • Zapad je agresor/ Zapad je taj koji krši međunarodno pravo a ne Rusija
 • Bezbednost Rusije je ugrožena od strane Zapada
 • Zapad je licemerni i nepoverljiv akter
 • Zapad nepravedno optužuje i napada Rusiju
 • Zapad nastavlja i sprovodi nacističku politiku

U vesti se otvoreno koristi govor mržnje: „To može samo u glavama pojedinih umobolnih globalista.“

Sporni delovi:

 1. „Britanski ‘Gardijan’ piše da Zapad najozbiljnije planira da izbaci Rusiju iz Ujedinjenih nacija (UN)!“ Ovo je netačna informacija. Gardijan je pisao o mogućnostima da Rusija bude isključena iz Saveta bezbednosti UN kao stalna članica i da se ukine mogućnost da Ruska Federacija bude na mestu Predsedništva ovog organa, ali ne i da se isključi iz članstva u UN.
 2. Tekst ukazuje na to da se dešava obnovljeni nacistički napad na Rusiju čime se Ukrajina i Zapad poistovećuju sa nacistima tokom Drugog svetskog rata. „Rukavice su potpuno skinute i sve maske su pale. Ovde se više ne radi o borbi za ‘demokratiju’, ‘vrednosti’, ‘ljudska prava’ itd. već sada politički Zapad vodi otvoreni rat protiv Rusa i Rusije. Sve ovo jeste samo obnovljeni Hitlerov pohod na Moskvu, samo u drugom ruhu.“ Činjenice su da je Rusija ta koja je izvršila napad na susednu suverenu državu i vodi rat na teritoriji te države. Rusija nije napadnuta niti joj je objavljen rat od strane treće države/entiteta. Veoma je problematično i poistovećivanje demokratskih država zapada sa nemačkim nacizmom iz tridesetih godina prošlog veka, jer ne postoji realno utemeljenje za ovakve tvrdnje.
 3. Ukazivanje na to da Zapad zloupotrebljava i krši međunarodno pravo i vrši nasilje.

U tekstu se citira i politikolog koji pored zaključka da je „na sceni totalni, histerični rat protiv Rusije” navodi i sledeće: „A što se tiče izbacivanja iz UN, nijedna država ne bi mogla da legalno bude izbačena iz UN mimo Saveta bezbednosti. Rusija, kao jedna od pet stalnih članica, svakako neće glasati protiv sopstvenog članstva. To je po zakonima i pravilima, ali nasilje je nešto sasvim drugo…“ dok drugi analitičar navodi da je to ipak moguće jer: „… jer znamo da se Zapad poziva na međunarodno pravo samo kada to njima odgovara“. Ovakvi zaključci, iako u Srbiji uobičajeni prvenstveno zbog, po međunarodnom pravu, nelegalne agresije NATO na Jugoslaviju 1999. godine, nisu tačni. Veliki je broj rezolucija UN i primera primene međunarodnog prava podržanih od Rusije čak i kada su inicirani od strane zapadnih država, kako u Savetu bezbednosti UN tako i u drugim međunarodnim organizacijama. Takav je i primer sankcija uvedenih Jugoslaviji 1998. godine (rezolucija 1160).

Autor: Jovana Bogosavljević